На фокус
Начало / Любопитно / Кучета облякоха кожата на известни писатели

Кучета облякоха кожата на известни писатели

Осиновено куче родило необичайния проект

Всеизвестна е максимата, че кучето обикновено прилича на своя стопанин – или пък всъщност обратното… Един италиански фотограф обаче решил да размести уравнението, като покаже приликата между четирикраките и… световноизвестни поети и писатели. Причините били две: любовта му към литературата и, разбира се, обичта към кучетата.

Кучетата Бишкота и Брициола - и братя Грим
Кучетата Бишкота и Брициола – и братя Грим
Песът Блу, а до него Едгар Алан По
Песът Блу, а до него Едгар Алан По

Идеята дошла в главата на Дан Банино, когато през 2014-а осиновил бездомно куче от приют близо до Торино. По думите му, това променило живота и на двамата – и на Ротко, както било наречено кучето, и на самия фотограф.

Писателите и кучетата си приличат

Времето, прекарано заедно с новия му четирикрак приятел, накарало артиста да се замисли над един простичък факт… Досущ като писателите, кучетата казват много, без да произнесат и дума. Авторът на една книга влага дълбок смисъл в текста си и ни кара да се замислим. Същото прави и кучето – то приказва на хората чрез движенията си, които са пълни с емоция. Въпреки че не произнася и дума, говори много.

Аки, а до него - Толстой
Аки, а до него – Толстой
Кучето Неспола с Марк Твен
Кучето Неспола с Марк Твен

Кучето и книгата са най-добрите приятели на човека

За да покаже на практика правотата си, Дан Банино започнал да издирва кучета, които са двойници на литературните величия. Проектът му, наречен „Поетични кучета”, всъщност имал и още една цел – да привлече вниманието към хилядите четирикраки, които имат нужда от човешка любов, а вместо това пребивават в приютите по цял свят.

Леоне и Хемингуей
Леоне и Хемингуей
Кучето Уол Стрийт и Чарлз Буковски
Кучето Уол Стрийт и Чарлз Буковски

А че кучето и книгата са действително най-добрите приятели на човека показал успехът на начинанието. Само за няколко месеца снимките на кучета, съпоставени с изображения на известни писатели, обиколили страниците на The Times, Mashable, Buzzfeed, The Huffington Post и много други издания. Дан направил изложба дори по време на биеналето за съвременно изкуство във Венеция. Докато гледали снимките, посетителите коментирали дали пък случайно писателите не са се преродили в… куче. Във всеки случай следващия път, когато разтворят книгите им, ще е с усмивка!

Прочетете още

119861080_4813861152021280_8683820247403077316_o

Великолепни фотографии завладяха американските читатели

Бестселър, в който липсват Тръмп и COVID‑19, предлага Брандън Стантън Humans ни разхожда по целия …