Начало / Свят / Испански град с 200 души население има 12 книжарници

Испански град с 200 души население има 12 книжарници

ESBOOKS0217Градчето Уруена е заградено от високи стени, със замък в края и пшеничени и лозови склонове отвъд. А според статистиката гъстотата на книжарниците спрямо населението е 1 към 16. Самият град е единственото испанско населено място, регистрирано в Международната организация на книжните градове.

Всяка от книжарниците пък е специализирана – сред 12-те търговски обекта има такива, които предлагат стари издания, комикси, пътеводители. Сред тях са книжарницата на винения музей, специализирана в научна и художествена литература, посветена на напитката; калиграфска книжарница, магазинът Ел 7, предлагащ книги за боевете с бикове и още книжарниците Самуел, Алвакал, Алмади и така до 12.

Но не само книжарниците свързват Уруена с литературата. Там е разположено е специално пространство от 1200 кв. м, посветено на четене и писане, което включва специална библиотека, провеждане на уъркшопи, градина и зала за изложби. В нея е разположена и постоянната експозиция „Спомени от хартия – книгите и хартията във всекидневния живот”. В Уруена децата са добре дошли в Музея на приказката, където се пресъздават класически творби като „Пепеляшка” и „Алиса в страната на чудесата”.

По най-различни поводи книжното градче организира представяне на нови книги, публични четения, калиграфски демонстрации, курсове по илюстрация. А на специални поводи, като Световния ден на книгите 23 април, в Уруена се провеждат истински празници на книгите с конференции, кръгли маси, организирано разказване на истории, работилници за оригами, тематични концерти, вечери и много други.

Уруена е прекрасно място не само за пазаруване в някоя от 12-те му книжарници, но и за пътешествие, посветено на книгите.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

db6c211cec5d15950d2931f45030a607

Водещите датски книжарници затварят врати

Веригата Arnold Busck не издържа на кризата с COVID-19 Книготърговецът изпрати съобщение до медиите, в …