Начало / Свят / Испански град с 200 души население има 12 книжарници

Испански град с 200 души население има 12 книжарници

ESBOOKS0217Градчето Уруена е заградено от високи стени, със замък в края и пшеничени и лозови склонове отвъд. А според статистиката гъстотата на книжарниците спрямо населението е 1 към 16. Самият град е единственото испанско населено място, регистрирано в Международната организация на книжните градове.

Всяка от книжарниците пък е специализирана – сред 12-те търговски обекта има такива, които предлагат стари издания, комикси, пътеводители. Сред тях са книжарницата на винения музей, специализирана в научна и художествена литература, посветена на напитката; калиграфска книжарница, магазинът Ел 7, предлагащ книги за боевете с бикове и още книжарниците Самуел, Алвакал, Алмади и така до 12.

Но не само книжарниците свързват Уруена с литературата. Там е разположено е специално пространство от 1200 кв. м, посветено на четене и писане, което включва специална библиотека, провеждане на уъркшопи, градина и зала за изложби. В нея е разположена и постоянната експозиция „Спомени от хартия – книгите и хартията във всекидневния живот”. В Уруена децата са добре дошли в Музея на приказката, където се пресъздават класически творби като „Пепеляшка” и „Алиса в страната на чудесата”.

По най-различни поводи книжното градче организира представяне на нови книги, публични четения, калиграфски демонстрации, курсове по илюстрация. А на специални поводи, като Световния ден на книгите 23 април, в Уруена се провеждат истински празници на книгите с конференции, кръгли маси, организирано разказване на истории, работилници за оригами, тематични концерти, вечери и много други.

Уруена е прекрасно място не само за пазаруване в някоя от 12-те му книжарници, но и за пътешествие, посветено на книгите.

Прочетете още

Hay_on_Wye_Bookshop2

Столици на книгите привличат читатели от цял свят

Феноменът е от 60-те на миналия век „Уикипедия“ може да ви разкаже за поне 40 …