Начало / Свят / Кръстиха нов вид рак на професор Снейп

Кръстиха нов вид рак на професор Снейп

807Нов вид рак бе кръстен на герой от серията на Дж. К. Роулинг за момчето магьосник Хари Потър. Членестоногото е било открито преди 20 години, но досега не е имало название. От тук нататък то ще влезе в учебниците по биология с названието на учителя на Хари – Сивиръс Снейп.

Рачето било открито преди 20 години от колекционера Хари Конли, докато правил разкопки в блатата на Микронезия. Биолозите едва сега установили, че откритието е нов вид. Първото име на откривателя Конли напомнило на учените за прочутата поредица. Така дошло и името на ракообразното.

Това не е първото научно откритие, което получава името си по прочутата поредица на Роулинг. Вече има паяк, наречен на Годрик Грифиндор – един от основателите на училището на Хари „Хогуортс“. Един от динозаврите, който е на 66 милиона години, в Детския музей в Индианаполис пък носи името Дракорекс хогуартсиа.

Кръщаването на обекти от научно значение на литературно е често явление. Случвало се е на писатели като Артър Кларк, Ейми Тан, Дж. Р. Р. Толкин, ХП Ловкрафт, Дъглас Адамс, Карл Сейгън, Рей Бредбъри, Херман Мелвил, Брам Стокър, Дейвид Седарис, Айзък Азимов и др.

Прочетете още

3410

Азиатската мания по Хари Потър стана заплаха за совите

Феноменът „Хари Потър“ в момента е „заразил“ цяла Източна Азия. Експерти по дивата природа алармират …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *