Начало / Любопитно / Баба обърка светец с герой на Толкин

Баба обърка светец с герой на Толкин

Римокатолическата църква ще се види в чудо, ако трябва да канонизира литературен образ, но на практика точно това направила по недоглеждане една бразилска пенсионерка.

great-grandma-prays-lord-of-the-rings-7

Години наред Габриела Брандао се молела на свети Антоний

Статуетката му стояла в домашния олтар на възрастната жена. Значително по-младата й внучка обаче открила подозрителни черти във въпросната фигура. Първо, мъжът, който изобразявала, бил млад и красив. Облеклото му се състояло от дълъг плащ, привързан с колан на пояса. Носел косите си сплетени на две плитки, а челото му красяла лента.

За сравнение, роденият около 1195 г. в Лисабон св. Антоний обикновено е изобразяван без или с много къса коса, със строго монашеско наметало и с дете или книга в ръка – като символ на това, че проповядва с чисто сърце вярата, както е прието в Ордена на свети Франциск.

Добре, че младото момиче обичало да чете Толкин и да гледа филмите по произведенията му – така бързо разпознала кого изобразява статуетката. Чертите й точно отговаряли на описанието на Толкиновия Елронд.

elrond-yuzuklerin-efendisi

Във „Властелинът на пръстените” Елронд е господар на Ломидол

Той е сред най-могъщите и мъдри елфически владетели. Пазител е на един от трите елфически пръстена – този на въздуха или Вилия. Актьорът, който изобразява Елронд в трилогиите „Властелинът на пръстените” и „Хобит”, е Хюго Уивинг. Австралиецът стана известен още с участието си в „Матрицата”. Играе и в екранизацията на „Облакът атлас”.

Самата Габриела чула името на Елронд за първи път благодарение на своята внучка. Жената от бразилския град Флорианополис споделила пред медии: „Никога не съм предполагала, че може да ми се случи нещо такова!”

maxresdefault

В Бразилия свети Антоний е особено популярен

Обичат го заради чудесата и проповедите му. Смята се, че покровителства безпризорните деца и болните хора. Патрон е и на пътешествениците. Мощите му се съхраняват в базиликата „Сант Антонио” в Падуа, Италия, която е сред най-посещаваните в света.

А иначе и елфът, и светецът са еднакво феноменални. Литературният герой го дължи на Толкин, който също си пада малко чудотворец. Свети Антоний пък вършел чудесата си със сила, дадена му свише. Затова си мислим, че същата тази сила ще помогне молитвите към него да достигнат правилното място – независимо къде и пред какво са отправени.

Прочетете още

the-lord-of-the-rings-1200

„Властелинът на пръстените” ще се превърне и в най-скъпия сериал

Правата държи интернет телевизията Amazon Prime Събитията в сериите ще се развиват обаче в т. …