Начало / Автори / Програмисти, влюбени в книгите, ще са децата ни утре

Програмисти, влюбени в книгите, ще са децата ни утре

„Здравей, Руби” е точно за тях. Пълна със забавни илюстрации, книжката иска да обясни и на най-малките какво е програмирането. С амбициозната задача се е заела Линда Лукас. Ето още за нея от Краси Проданов

linda_liukas_1200_455

Руби всъщност е език за програмиране

Специалистите го наричат красив и артистичен и въпреки това, практичен. Когато Линда решава да го изучава, тя се сблъскала и с много трудности. Всеки път правела обаче едно просто нещо – скицирала проблема така, както щял да изглежда той през очите на малко момиченце. Постепенно рисунките се натрупали и така 31-годишната днес жена решила да ги обедини в книжка. Но специална книжка, която да може да обясни на децата един от основните процеси в технологичния ни свят – писането на код.

Програмирането е в кръвта на Линда Лукас

Започва 13-годишна, а едва на 15, тя създава страница на родния си фински, посветена на американския политик и природозащитник Ал Гор. Така, по думите на Линда, искала да му покаже колко се възхищава на неговите ценности, да не говорим за външния му вид :).

За програмирането може да се каже, че й се отдава, но всъщност Линда прибавя към него и други интереси – някои по-практични, други пък по-общи… Преди да стане детска писателка, тя изучава философия, бизнес и инженерство, проговаря и френски. После идва ред да се роди самата Руби :)

header-about-afce97d42ba588c7b6343c032247a816

Любимата героиня на Линда е червенокосо момиченце

То живее със своя способен на всичко баща. Може и да има някой и друг автобиографичен елемент в книжката, макар че самата писателка, като истинска севернячка, е блондинка :). Сигурно обаче е вярно, че и Линда, и Руби обичат еднакво карти, тайни кодове и общи приказки. И двете могат да си представят невъзможни неща. Как иначе ще станат програмисти…

Когато е готова с идеята си за „Здравей, Руби” – детска книжка, посветена на програмирането, Линда Лукас търси помощ от платформата Kickstarter, където среща прекрасна подкрепа. Това е платформа за обществено финансиране, на която практически купувате един продукт, преди той да е завършен. В случая със „Здравей, Руби” нещата наистина се развиват фантастично. Само за три часа Линда Лукас постига финансовата си цел от 10 хиляда долара. Събира общо 380 хиляди, като така „Здравей, Руби” се превръща в най-добре обезпечената детска книга в платформата.

header-home-7f6330d935a18d50d92aab2db5ed0265

Тук обаче настъпва един противоречив период за програматорката

Първо, просрочва обещания срок за излизане на книгата с повече от година, а и второ, в деня, в който потребителите на Kickstarter я получават, се оказва, че „Здравей, Руби” се продава в Amazon за половината на дадените от тях пари.

Момиченцето Руби обаче се сдобива с успех – като своята създателка Линда. Книгата се състои от две части – в първата малката червенокоска се отправя на пътешествие, та да открие няколко скъпоценни камъка, джемове. Много важна е втората част на „Здравей, Руби”. Там са съсредоточени упражненията, чрез които Линда иска да развие детското въображение и да помогне на най-малките да схванат принципа на кода и софтуера. Според нея стъпките са няколко: да раздробяват големите проблеми на малки, да повтарят задачите много пъти, да търсят закономерности, да създават нови планове стъпка по стъпка и най-важното, да мислят различно. Така един ден Руби ще стане програмист. Твоето дете – също! Но е важно да я отворите заедно. Защото освен че ще се забавлявате, трябва и да поработите. Именно с детето.

Линда вярва, че приказките определят съзнанието ни

8610515_b

Също, че интернет е поредица от истории. Да се научиш да програмираш означава и ти да добавиш своята история там. Амбициозните планове на създателката на Руби засягат и жените – чрез проекта си Rails Girls създава събития, посветени на програмиране за жени, в повече от 250 града по света. През 2013-а Европейската комисия дори я нарича „Дигитален шампион на Финландия”.

А след като се запознахте с Линда Лукас е време да научите повече за нейната Руби. Също за пингвините, снежния леопард, лисиците и роботите, които й правят компания в тази история. И приключенията в програмирането започват…

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

417548496_250448761403392_776677151102368_n

Катерицата на Оливие Талек прескочи в нова книга

Децата я харесват все повече Първо беше „Това е МОЕТО дърво“. По страниците мъжка катерица …