Начало / Любопитно / Как да прочетете повече книги през 2017 г.

Как да прочетете повече книги през 2017 г.

how-to-read-more-books-64xfnixhxad4jpsqkan0cdheb2dony8i82tcwwzuuvu

Обещанието за четене на повече книги е след популярните новогодишни намерения веднага след тези за по-добрата лична организираност и влизането в по-добра физическа форма. Но дори и да се считате за библиофил, може да е трудно да се върнете към здравото четене, особено ако сте изгубили тренинг. Ето и няколко трика, предложени от www.qz.com, които ще ви помогнат да четете повече през 2017 г. и съответно да сте по-релаксирани, емпатични и психически стабилни.

  1. Сваляйте книги на телефона си

Миналата година четох много, а голяма част от времето – от телефона си. Това е отчасти практично решение. По-лесно е да намеря време за четене, ако винаги нося книга в себе си, например докато чакам в кафето за среща или на опашка в магазина. Това е и добър начин да избегнеш всмукването в социалните мрежи, защото най-естественото нещо е да потърсиш забавление в телефона си, когато той е единственото ти средство за интересно занимание.

Някои хора отказват да четат на телефоните си заради малките екрани и аз съм съгласен, но нещата се променят, когато видиш обемен том, сведен до файл. Четенето по този начин има своя чар. Напълно се изгубих в „Щиглецът“ на Дона Тарт и вероятно една от причините е, че никога не знаех точно докъде съм стигнал, което ми позволи да се потопя в историята. А скролването през „Орисници и фурии“ на Лорън Гоф ми помогна да се адаптирам към лиризма на творбата и всеки параграф да звучи като самостоятелна поема.

  1. Поставете си дневна цел

Предприемачът Джеймс Клиър твърди, че четенето на 20 страници всеки ден му е помогнало да стане по-ненаситен читател: „20 страници са достатъчно малко, за да са постижими, повечето хора могат да ги прехвърлят за 30 минути“.

Поставянето на читателска дневна цел е важно, защото ни позволява да „разбием“ обемните четива на малки, по-лесно управляеми части, вместо да ни кара да се чувстваме притиснати от страниците. Този трик има и други форми, например по книга на седмица с ясното съзнание, че през уикендите ще имате повече време за четене, отколкото през седмицата. А можете да си определите и дневно време за четене, например 45 минути в обедната почивка. Нищо не върви по-добре със сандвича от „Бели зъби“ на Зейди Смит.

  1. Четете всяка вечер преди сън

Четенето преди сън е класически метод за отпускане, защото учените са установили, че то премахва стреса и ни помага да се „изключим“. А ако това се случва по едно и също време всяка вечер, вероятността четенето да се превърне в рутина е голяма. Само избягвайте електронните четци, защото изследванията сочат, че специфичната им светлина пречи на заспиването. Проучване от 2014 г. доказва, че ползващите електронни четци заспиват по-бавно и имат по-слабо производство на мелатонин и на бодрост на сутринта, отколкото четящите на хартия.

  1. Поддържайте купчина от изкушаващи четива

Цветна купчина от романи, биографии и научна литература на нощното ви шкафче служи като визуално напомняне на книжната цел. Такива знаци могат да ни помогнат да се придържат към желаното ни поведение. Купчината ще ви помогне да намерите подходящо четиво веднага щом изпитате желание да разгърнете страниците в леглото, вместо тепърва да ровите из онлайн книжарниците. Ако пък не сте от типа хора, които четат преди сън, наредете купчината за четене където прекарвате повече време в къщи – на масичката за кафе в хола или в подходящ ъгъл на кухненския плот. Когато книгите са наистина достъпни, вероятността да потънете в мемоарите на Мари Кар, отколкото в превъртане на телевизионните канали, е по-голяма.

  1. Четете на глас

Четенето на глас вечер на любимия човек може да бъде уютна, леко старовремска алтернатива на сериалите или пък да се превърне в приятна традиция преди сън. Това е добра техника за довършване на книги, които иначе биха ни били скучни. Така че ако довършването на „Моби Дик“ е вашият персонален бял кит, забършете праха от кориците, занесете го на дивана и го споделете с любимия човек – така епичните описания ще добият съвсем различен вкус.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …