Начало / Критика / Новият живот на една измамена жена

Новият живот на една измамена жена

Кая ДИМИТРОВА, Хеликон Славейков

200811_b„Брит-Мари беше тук” на Фредерик Бакман е книга, разказваща историята на една 63-годишна жена, за която животът тепърва започва!

Брит-Мари води еднообразен живот на домакиня (за което тя няма нищо против), ходейки всеки ден до магазина, пазарувайки едни и същи продукти, стриктно почиствайки прозорците в къщата и приготвяйки любимите на съпруга си ястия, докато един ден той не получава инсулт. Точно на този ден Брит-Мари решава да спре да се преструва, че не усеща аромата на чужд парфюм по ризите му и че не знае за „другата”. Въоръжена с тефтер, в който чинно си записва срещите и ангажиментите, първата спирка към новия ѝ живот е агенцията по заетостта.

И ето я отново Брит-Мари – попаднала в градчето Борг, на което не са му останали почти никакви жители, тя започва работа в развлекателния център – мястото, където малкото останали младежи намират радост в играта на футбол и обсъждането му. А Брит-Мари мрази футбола! Затова е доста изненадващо, че именно тя става новият треньор на младежкия отбор.

Действието продължава с нелепи ситуации, в които попада Брит-Мари, много докосващи лични истории, разказани от второстепенни герои, но най-вече с постепенната промяна, която настъпва в Брит-Мари след започването на новия ѝ живот.

„Брит-Мари беше тук” несъмнено остави следа в сърцето ми! Разказваща историята на тази до болка откровена героиня, която тепърва научава истинското значение на думата „живот”, книгата успява да съчетае в себе си изключително забавни моменти, поднесени със страхотно чувство за хумор от автора, но и други, които оставят горчив вкус в устата – такива, които малко или много ще ви разтърсят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.