Начало / Читателски дневник / Старчетата, които превзеха книгите

Старчетата, които превзеха книгите

Новината, че двама немски пенсионери са избягали от дома за възрастни хора, в който живеели, само потвърждава старата истина, че написаното в книгите се сбъдва. Винаги се сбъдва

Heavy-Metal-Grandma

Историята наистина е като от роман

За случая съобщи германската полиция – именно Германия е страната, където се разиграло всичко това. След намесата на органите, бунтовните старчета били открити не другаде, а на метъл фестивал.

На всичко отгоре, бегълците отказали да се завърнат доброволно, та било нужно да поговорят с тях. Накрая, в името на социалния мир, склонили да се качат в изпратената за тях кола.

Операцията била добре замислена

Пенсионерското бягство всъщност имало за цел най-големия фестивал на подобна тематика в света. Всеки ден от програмата на „Вакен Оупън еър“ се посещава от около 75 хил. души.

А най-любопитното в цялата история е, че точно в мига на залавянето на бегълците, на сцената излизала група, която свири японски прогресив метъл…

startri

Сега вече е време да надникнем в книгите

Сигурно се досещате, че първото нещо, което можем да ви препоръчаме след такава новина, естествено, е „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Само дето при Юнас Юнасон нещата се развиват по малко по-различен начин… Там просто липсва сила, която да хване опърничавото старче. Всички негови почитатели вече очакват продължението на славния роман – старчето се завръща, но на 101, при това с мисията да спаси света…

Неповторими са и пенсионерите на Бакман

Едно настрана, че са и носталгично-поетични – като героя от „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“… Фаворит ни е обаче бабата на Елса от „Баба праща поздрави и се извинява“. В книгата е само на 77, но проклетията й е поне пет пъти отгоре. Обаче всяко закоравяло сърце крие своята нежна тайна…

Три старчета накуп предлага и Лоренцо Мароне

В „Изкушението да бъдеш щастлив“ най-дъртото от тях сякаш е дало обет да не излиза от своята бърлога. Добре, че се усеща, че сега е моментът да живее… Като надхвърлиш осемдесетте!

В сюжета имаме и баба, вманиачена в котките, както и още един, главен спасител на света – въпросът е кой ще спаси него, когато го покосява инфаркт.

Тенденцията да се пише така е все по-популярна

Кой знае, може да се корени в това, че континентът ни е населен от все по-възрастни хора… Макар че може и да е друго – поколенията, които са израснали и живели встрани от технологиите, се превръщат в екзотика. И извор на безкрайна мъдрост, от която светът ни има нужда. Затова и толкова ги обичаме – проклетите старчета, които превзеха книгите.

Седмицата през призмата на книгите обобщи Краси Проданов

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …