Начало / Читателски дневник / Старчетата, които превзеха книгите

Старчетата, които превзеха книгите

Новината, че двама немски пенсионери са избягали от дома за възрастни хора, в който живеели, само потвърждава старата истина, че написаното в книгите се сбъдва. Винаги се сбъдва

Heavy-Metal-Grandma

Историята наистина е като от роман

За случая съобщи германската полиция – именно Германия е страната, където се разиграло всичко това. След намесата на органите, бунтовните старчета били открити не другаде, а на метъл фестивал.

На всичко отгоре, бегълците отказали да се завърнат доброволно, та било нужно да поговорят с тях. Накрая, в името на социалния мир, склонили да се качат в изпратената за тях кола.

Операцията била добре замислена

Пенсионерското бягство всъщност имало за цел най-големия фестивал на подобна тематика в света. Всеки ден от програмата на „Вакен Оупън еър“ се посещава от около 75 хил. души.

А най-любопитното в цялата история е, че точно в мига на залавянето на бегълците, на сцената излизала група, която свири японски прогресив метъл…

startri

Сега вече е време да надникнем в книгите

Сигурно се досещате, че първото нещо, което можем да ви препоръчаме след такава новина, естествено, е „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Само дето при Юнас Юнасон нещата се развиват по малко по-различен начин… Там просто липсва сила, която да хване опърничавото старче. Всички негови почитатели вече очакват продължението на славния роман – старчето се завръща, но на 101, при това с мисията да спаси света…

Неповторими са и пенсионерите на Бакман

Едно настрана, че са и носталгично-поетични – като героя от „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“… Фаворит ни е обаче бабата на Елса от „Баба праща поздрави и се извинява“. В книгата е само на 77, но проклетията й е поне пет пъти отгоре. Обаче всяко закоравяло сърце крие своята нежна тайна…

Три старчета накуп предлага и Лоренцо Мароне

В „Изкушението да бъдеш щастлив“ най-дъртото от тях сякаш е дало обет да не излиза от своята бърлога. Добре, че се усеща, че сега е моментът да живее… Като надхвърлиш осемдесетте!

В сюжета имаме и баба, вманиачена в котките, както и още един, главен спасител на света – въпросът е кой ще спаси него, когато го покосява инфаркт.

Тенденцията да се пише така е все по-популярна

Кой знае, може да се корени в това, че континентът ни е населен от все по-възрастни хора… Макар че може и да е друго – поколенията, които са израснали и живели встрани от технологиите, се превръщат в екзотика. И извор на безкрайна мъдрост, от която светът ни има нужда. Затова и толкова ги обичаме – проклетите старчета, които превзеха книгите.

Седмицата през призмата на книгите обобщи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Най-несимпатичните персонажи от книгите

Герои, за които вратите ни остават затворени, събрахме сега Предложенията за неприятни образи дойдоха всъщност …