Начало / Любопитно / Да израснеш в библиотека е точно толкова приказно, колкото си мислите

Да израснеш в библиотека е точно толкова приказно, колкото си мислите

Деца в библиотеката NYPL
Деца в библиотеката NYPL

За определен тип деца, а и за някои възрастни, да живееш в библиотека звучи като мечта. Но когато семейство Кларк се преместило в клон на Нюйоркската обществена библиотека в края на 40-те години на 20 век, синът им Роналд, който по това време бил тийнейджър, бил скептичен. „Децата са странни“, споделя за сайта www.atlasobscura.com той, „Винаги сме искали да бъдем нормални, затова в началото ме беше срам, че живеехме в библиотека“. Те се преместили от малък град в Мериленд, където всички ги познавали заради работата на бащата като библиотекар. Когато клоновете на Нюйоркската библиотека отворили, всеки включвал апартамент за библиотекаря, който трябвало да чисти и отоплява сградата.

Скоро Кларк осъзнал предимствата на новия си дом: „Помислих си – чакай малко, имам на разположение цяла сграда, пълна с всичките книги на света!“ Това започнало да му допада, а по-късно приятелите му го представяли като човека, живеещ в библиотеката – буквално.

3213213
Апартамент в библиотеката

Днес малка част от тези скрити апартаменти са останали в Ню Йорк и повечето са празни и изоставени или постепенно завземани от модерната технология, като например програми за чуждоезиково обучение, които все повече библиотеки предлагат и за които се нуждаят от пространство. Едва тази година жилището, където Кларк израства, е реновирано и отново може да се използва за целите на библиотеката. Той пристига на официалното откриване заедно с дъщеря си Джамила, която също прекарва първите години от живота си в апартамента.

В стария си дом Кларк споделя, че да живееш в библиотека е променило живота му. Преди това той изобщо не обичал да чете и никой в семейството му не бил завършил гимназия. Но докато пребивавал в библиотеката, той започнал да обръща внимание на книгите и всеки път, когато прочитал нещо ново, оставал изумен. В един момент той се оказал разнасящ постоянно купища от книги. Повратен момент в живота му била една нощ, когато той размишлявал върху противоречията между еволюционната научна концепция и библейските схващания. Кларк станал от леглото в 2 часа сутринта и отишъл в библиотеката, където започнал да чете Библията и да сравнява страница по страница с енциклопедия с детайлно описана еволюционна теория. „Четях глава след глава и осъзнах – светът първо е бил под вода, после са се появили рибите, после влечугите, бозайниците и накрая човекът. И осъзнах, че беше абсолютно същото и в двете книги“, споделя той и още: „Това промени начина, по който гледах на света“.

Животът в библиотеката му дал жажда за знания, която го довела не само до завършване на гимназията, но и до колеж. По време на церемонията по откриването на обновения апартамент Кларк разказал за желанието си да предаде същата жажда и на дъщеря си, която обитавала същото жилище до 5-годишна възраст. Един от нейните любими спомени е как придружава дядо си до втория етаж – секцията с детските книжки. „Правех пълна инспекция на етажа – на книжките, пъзелите и всичко, което беше там“, казва тя и допълва, че в неделя, след като библиотеката затваряла, тя отново отивала на втория етаж, за да се разхожда, да чете книги и да реди пъзели.

„Не беше странно, че живеехме в библиотеката, защото това беше света, който познавах“, споделя Джамила, „Това беше домът ни. Чак когато пораснах, осъзнах, че не всички хора имат много книги в къщите си. Аз не познавах концепцията за библиотека, за мен домът ми беше място, пълно с много книги, които можех да чета колкото си искам.“

5345314Да живееш в библиотека е точно толкова приказно, колкото всеки любител на книги може да си представи. „Това е магия“, твърди Джамила. В неделя, след като библиотеката затворела, тя оставала на разположение на семейството. Роналд Кларк си спомня ранните неделни вечери и гледката на почиващия си праг през прозорците на библиотеката.

Днес, след инвестиция от 4.4 млн. долара, складът, в който Джамила Кларк се е учила да карала колело, е светло помещение за занимания с тийнейджъри. Целият апартамент, където семейство Кларк някога е живяло, днес е превърнат в просторни зали за езикови курсове и високотехнологични програми. Но за тях все още е познато място. „Отвътре е напълно променено, но пространството си е същото, както и прозорците. Носталгично ми е, но се вълнувам за всичко ново, което предстои“, споделя Роналд Кларк.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Барокова библиотека в Германия

Столетията са приели вид на безценни книги Намира се в абатството Метен – манастирът тук …