Начало / България / Нови книги / „Манго и Бамбам” е новият хит за деца

„Манго и Бамбам” е новият хит за деца

204229_b

Лилавият цвят е много специален – той съчетава спокойствието на синьото и динамиката на червеното. Казват, че като наблюдаваш нещо, създадено в лилаво, се отпускаш и ставаш по-сърдечен. Някак по-усмихнат.

„Манго и Бамбам” ни доказа, че наистина е така. Създадена от Поли Фейбър и Клара Вулайъми, тази книжка е необикновена. Главните й герои са малката Манго – момиче, което го бива в какво ли не, и Бамбам, азиатски тапир, който в началото на книгата е нервен, после става любопитен, а към края на историята вече е истински щастлив.

Поли, неговата създателка, видяла за първи път тапир в Лондонския зоопарк. На шега си помислила, че тапирите заслужават собствена книга – подобно на мечетата например. След седмица или две обаче получила от приятелката си Клара, илюстратор по професия, сладка рисунка. На нея били изобразени малко момиченце с лилава панделка и голям срамежлив тапир.

Така искрата била окончателно запалена. Скоро се появили първите приключения на Манго и Бамбам. Трогателно забавни, те разказват как едно момиченце и един тапир се сприятеляват в големия град. Има и други герои, естествено, но за тях ще прочетете сами.

И по-важното – лилавото остава основен цвят в илюстрациите на Клара Вулайъми. То блика от всяка страница в „Манго и Бамбам”. Лилав е трамваят, каската на полицая, че дори и роклята на кактусчета на неприятната иначе д-р Синтия Бодилкова.

Но да ви кажем по нещо за двете създателки на „Манго и Бамбам”. Поли и Клара живеят в Лондон и дори пият заедно чай от време на време. Семейството на Поли толкова обича книгите, че пред дома си е сковало свободна библиотека – една от ония симпатични къщички, пълни с книги за взимане. Майката на Клара пък също пише и илюстрира детски книжки – името й е Шърли Хюз.

me-and-c

Обаче да се върнем на нашето лилаво приключение. „Манго и Бамбам” се превръща в любима книжка на децата за по-малко от година, така че Поли и Клара продължават да създават истории за тях. Сега в ръцете си държим на български първите приключения на странния тандем, озаглавени „Съвсем НЕ-прасе”. Препоръчваме ги на деца, които вече четат гладко сами. Пък и на родители, които обичат лилави картинки. Манго и Бамбам бързо ще ви станат приятели. Видите ли всъщност нещо лилаво в книжарници Хеликон и на Хеликон.бг, сигурно са те!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …