Начало / България / Нови книги / „Манго и Бамбам” е новият хит за деца

„Манго и Бамбам” е новият хит за деца

204229_b

Лилавият цвят е много специален – той съчетава спокойствието на синьото и динамиката на червеното. Казват, че като наблюдаваш нещо, създадено в лилаво, се отпускаш и ставаш по-сърдечен. Някак по-усмихнат.

„Манго и Бамбам” ни доказа, че наистина е така. Създадена от Поли Фейбър и Клара Вулайъми, тази книжка е необикновена. Главните й герои са малката Манго – момиче, което го бива в какво ли не, и Бамбам, азиатски тапир, който в началото на книгата е нервен, после става любопитен, а към края на историята вече е истински щастлив.

Поли, неговата създателка, видяла за първи път тапир в Лондонския зоопарк. На шега си помислила, че тапирите заслужават собствена книга – подобно на мечетата например. След седмица или две обаче получила от приятелката си Клара, илюстратор по професия, сладка рисунка. На нея били изобразени малко момиченце с лилава панделка и голям срамежлив тапир.

Така искрата била окончателно запалена. Скоро се появили първите приключения на Манго и Бамбам. Трогателно забавни, те разказват как едно момиченце и един тапир се сприятеляват в големия град. Има и други герои, естествено, но за тях ще прочетете сами.

И по-важното – лилавото остава основен цвят в илюстрациите на Клара Вулайъми. То блика от всяка страница в „Манго и Бамбам”. Лилав е трамваят, каската на полицая, че дори и роклята на кактусчета на неприятната иначе д-р Синтия Бодилкова.

Но да ви кажем по нещо за двете създателки на „Манго и Бамбам”. Поли и Клара живеят в Лондон и дори пият заедно чай от време на време. Семейството на Поли толкова обича книгите, че пред дома си е сковало свободна библиотека – една от ония симпатични къщички, пълни с книги за взимане. Майката на Клара пък също пише и илюстрира детски книжки – името й е Шърли Хюз.

me-and-c

Обаче да се върнем на нашето лилаво приключение. „Манго и Бамбам” се превръща в любима книжка на децата за по-малко от година, така че Поли и Клара продължават да създават истории за тях. Сега в ръцете си държим на български първите приключения на странния тандем, озаглавени „Съвсем НЕ-прасе”. Препоръчваме ги на деца, които вече четат гладко сами. Пък и на родители, които обичат лилави картинки. Манго и Бамбам бързо ще ви станат приятели. Видите ли всъщност нещо лилаво в книжарници Хеликон и на Хеликон.бг, сигурно са те!

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

laylashappiness28

Илюстрациите правят детската книга необикновена

Подбрахме за вас няколко заглавия, за които тепърва ще се говори Хубавите детски книги са …