Начало / Любопитно / Тайните библиотеки на Париж (снимки)

Тайните библиотеки на Париж (снимки)

От средновековни кули през осветени от полилеи читални от XVII век, до медицински колекции, които ще ви накарат да настръхнете, Париж се слави с едни от най-впечатляващите библиотеки в света, пише сайтът www.atlasobscura.com. Някои са по-скрити от останалите, затова ето списък на местата, където можете да намерите тишина в градската суетня.

Библиотека „Св. Жьоневиев“

 geneviev

Родена от пепелта на средновековното абатство Св. Жьоневиев, фасадата на библиотеката изглежда окъпана в слънчева светлина. Тя носи имената на 810 велики мислители и учени, гравирани в камъка. Вътре огромните прозорци гледат към Пантеона, металните колони и детайлите от ковано желязо придържат тавана на читалня „Лабруст“ (кръстена на известния архитект), което прави мястото едно от най-привлекателните за потъване в мисли в Латинския квартал. Тя е заветното убежище на Симон дьо Бовоар, която като студентка в Сорбоната през 20-те години на 20 век е ограничена само до дамската секция.

Библиотеката притежава около 2 милиона документи, покриващи сферите философия, социални науки, изкуство, история, религия и много други. Редките книги и колекции от ръкописи, част от които са запазени от някогашното абатство, датират от IX век.

 Медицинска библиотека „Анри Ей“

siantanne

Величествената фасада на болница „Св. Анна“ се издига в тих, леко занемарен край на 14-и район. Но минавайки през арката от камък, човек не очаква да види обсипана със статуи тайна градина и цъфтящ парк. Вероятно зеленината и спокойствието са се отразявали добре на пациентите през годините. Наполеон III взима решение санаториумът от 13 век да се превърне в клиника за ментално здраве, която и до днес функционира като психиатрия и изследователски център.

Тук могат да бъдат открити изключителни трудове по психиатрия, психоанализа и неврология, датиращи от основаването на болницата през 1867 г. Колекцията на библиотеката съдържа 30 000 книги и научни журнала, включително 815 редки архивни документа, фокусирани върху френските иновации през 19 век в посочените области. (Съдържа и възхитителна колекция от портрети на психиатри, до която има и онлайн достъп.) В същата сграда се помещава и Музеят за история на психиатрията и неврологията.

saintluisБиблиотека „Анри Фулар“

В покрайнините на Париж е разположена друга медицинска библиотека, кръстена на един от водещите френски дерматолози на 19 век. Основата през 1886 г., тя е документален център по дерматология, хранителни разстройства, венерология и кожни състояния. Най-старата от 14 000-те книги датира от 17 век. Според описанията, енциклопедиите от 19 век са чудесно илюстрирани, но едва ли ще подействат добре на стомасите на посетителите. Все пак достъпът не е свободен – библиотеката е отворена за лекари, студенти по медицина, фармацевти, историци и изследователи.

Дори по-труден е достъпът до съседния Музей на дерматологията, който съдържа 5000 гипсови и восъчни отливки на човешки крайници, обезобразени лица, езици и гениталии – всичките добре подредени и демонстриращи ефектите от страшни болести, сред които и проказа.

Военна библиотека

arsenal

Това е военна база от 16 век, която след Френската революция заживява мирния живот на библиотека (от 1797 г.). Тя съхранява почти 1 милион заглавия и колекция от 14 000 редки ръкописи, като специалното внимание е за френската литература (16-19 век), библиофилство и подвързване. Тя не е широко отворена за посетители и прилича повече на пещера, но може би една от причините е, че в нея се пазят архивите на Бастилията, включително затворническите записки на Маркиз дьо Сад. Колекцията още предлага интригуващи окултни четива, включително оригиналния ръкопис на „Свещената магия на Абрамелин“. Ако посетите Военната библиотека, не пропускайте наскоро възстановения музикален салон – насладете се на богато орнаментираните му стени и величествените полилеи.

Библиотека „Форни“

forney

Очарователният, снабден с кули, хотел „Дьо Сен“ с витражните си прозорци е една от трите частни резиденции, запазили екстериора си от 1475 г. Библиотеката вътре е открита през 1886 г. Откъснете се от скъпите бутици на Маре и открийте една от най-еклектичните книжни колекции за дизайн, декорация, графични изкуства, мода и печат, както и едно допълнение – над милион пощенски картички. Ако се окажете затворени в подобното на тъмница помещение в края на витата стълба, ще имате достатъчно красиви картини, в които да се взирате. Редовно се организират и изложби, една от последните от които беше посветена на любопитната история на лъжицата.

Библиотека за историята на Париж

villedeparisЗакътана в очарователния двор на уютен хотел (бивш частен дом) в квартал Маре, датиращ от 16 век, тази библиотека е посветена на живота в Париж – от културата до билетчетата за метро. Фокусът ù е върху френските литература и театър, а в хранилището ù са ръкописи на Жан Кокто, Жорж Санд и Аполинер.

Заглавията не може да се изнасят, а единствено да се ползват в читалнята, която обаче е изключително гостоприемна – с топла светлина от настолните лампи, удобни кожени столове в зелено и златно и оригинални открити дървени греди.

Библиотека „Вацлав Хавел“

havel

Отворена едва преди година в изоставено железопътно хале от 1926 г., тази нова общинска библиотека предлага съвременна колекция от албуми, комикси, манга, филми и аудио книги. Това е и първата библиотека в Париж, която предлага на посетителите си да избират измежду 200 видео игри и да ги играят на място. Нека играта започне!

Прочетете още

clever-visuals-iMwiPZNX3SI-unsplash

Книгите в опасност – забранените заглавия са все повече

Неправителствени организации налагат нови критерии Сдружения в САЩ поискаха общо 2571 заглавия да бъдат иззети …