Начало / Свят / Продават на търг неиздаван пътепис от Гюстав Флобер

Продават на търг неиздаван пътепис от Гюстав Флобер

1108Ръкописът съдържа страници със задраскани бележки, коментари и мастилени петна, които разкриват колко труден е бил за френския новелист Гюстав Флобер процесът на писане.

Прославил се с първата си и най-популярна творба „Мадам Бовари“, създаването на която му отнема 5 години, Флобер е бил педантичен относно стила и елегантността на романите си.

Много рядката книга, съдържаща пътеписни бележки от времето на странстванията на автора в Бретан, се очаква да бъде продадена на търг за 600 000 евро. Експерти твърдят, че ръкописът показва начина на мислене на един велик литературен ум, пише theguardian.com.

“Това е толкова рядка и удивителна книга. Наистина е забележителна“, споделя Benoît Forgeot, експерт от френската аукционна къща„Drouot“. „Когато я четете, сякаш се намирате в студиото на Флобер, оглеждате се зад рамото му, виждате процеса на сътворение, търсенето на съвършенство. Можем да разберем, че той е човек, за когото писането е било труден процес. Флобер вечно е бил неудовлетворен от работата си, което става ясно от всичките задрасквания и пренаписване. Книгата е в контраст с писмата му, където трудно може да се открие дори една грешка.“

5078Ръкописът на френския автор е сред стотици оригинални творби, първи издания и писма, които ще бъдат продадени от личната библиотека на бизнесмена Пиер Берж, познат най-вече като един от съоснователите на модната къща„YSL“. Това ще бъде втората от общо четири разпродажби от обширната библиотека на Берж. Той вече е продал своята арт колекция, в която Флобер има силно присъствие като един от най-любимите автори на магната. На първия търг са събрани близо 12 милиона евро, като някои томове са продадени на цени 10 пъти по-високи от тези, на които са били оценени. По това време заместник-директорът на аукционната къща „Сотбис“ Benoît Puttemans нарича разпродажбата „историческа“.“Оказваме почит към вкуса на Берж. Той е събирал книги със страст и проникновение.“

Търгът, който се организира тази седмица от компанията на Берж, включва 376 предмети, посветени на европейската литература от 19-и век. Редките творби, датиращи от 1780 до 1900 г., включват произведения на автентичен език от руски, немски, английски, италиански и френски автори.

Колекцията на Берж показва еклектичните му предпочитания. В нея откриваме първи издания от Йохан Волфганг фон Гьоте и Маркиз дьо Сад, включително и осемте тома на романа „Алин и Валкур“, който Сад написва в Бастилията година преди Френската революция. Сред другите ценни творби срещаме лимитирано издание на два тома поеми от Уилям Уърдсуърт от 1807 година и оригинали на приказките на Ханс Кристиан Андерсен. Има още и редки произведения на Балзак, Маркс, Пушкин, Шопенхауер, Шели, Стендал, Чехов и Достоевски. Оригинал на „Тримата Мускетари“ от Дюма е оценен на 40 000 евро. На търга ще бъде предложено и издание на пиесата „Саломе“ от Оскар Уайлд с посвещение „На приятеля ми Лорд Алфред Брус Дъглас, преводачът на пиесата ми“.

Пътеписът на Флобер, който се състои от 277 страници, е описан като съкровището на търга. Написан е през 1848 г., когато авторът обикаля Бретан заедно с приятеля си Максим Дю Камп, когато двамата решават да напишат съвместна творба. Флобер написва нечетните страници, а Дю Камп – четните. Този пътепис не е публикуван, докато Флобер е бил жив.

Аукционерът Forgeot се надява, че произведенията ще отидат при някого, който ще ги прочете и няма да ги постави във витрина.

“Печатната книга притежава определена студенина, но ръкописната творба представлява пряка физическа връзка с автора“, споделя той. „Тя трябва да бъде докосната, помирисана, помилвана. Създадена е за допир.“

Прочетете още

Mario-Vargas-Llosa-1-1-770x395

Марио Варгас Льоса: Страните, в които царува свободата, ще бъдат облагодетелствани, за да се възстановят

Светът на бъдещето ще е свободен, казва творецът Носителят на Нобелова награда за литература за …