Начало / Интервюта / Александра Иванова: Промених мисленето си за здраво тяло, тогава дойде отслабването

Александра Иванова: Промених мисленето си за здраво тяло, тогава дойде отслабването

14691252_10154692793033060_8696791370134555984_oС червено вино, козе сирене и люти чушки, с усмивки и позитивен дух, книгата „Размерът има значение“ стопли столичния „Хеликон България“. Александра Иванова и д-р Огнян Пелов разбиха на пух и прах клишетата за здравословното хранене. Двамата са успешен тандем, в който лекар и пациент работят наравно, и резултатът е налице – тя сваля 42 килограма за 9 месеца, той доказва възможностите на своята система „Healthy Beauty & Energy“.

Д-р Пелов се завръща от Канада, за да съживи старата къща в село Лазарово, защото камъкът си тежи на мястото. Първата му пациентка в чужбина – Аманда Интини маха близо 40 кг., спира антидепресантите, лекарствата за стомах и кръвно, и вече сади български домати, прави туршии, кваси нашенско кисело мляко и се радва на интереса във фейсбук. Вдъхновена от нея, подтикната първо от женска суета, после от страх за здравето си, Александра драстично променя своя начин на живот. На 45г., тя сияе и изглежда перфектно. Програмата, чрез която се отървава буквално от още един човек в тялото си, е описана стъпка по стъпка.

14712555_10154692792493060_2602190474200879173_oС бавно хранене и от сърце, с всичко отглеждано в дворовете. С малки трикове, например – лъжичка масло в кафето сутрин. И някои скандални – например употребата на карантията. Без кока-кола, фрешове, дъвки, шоколад и сандвичи от Макдоналдс. Да избираме зехтин в тъмни бутилки. Да не консумираме непознати термини, които не разбираме, но ни подлъгват по етикетите. Естествено завръщане към храненето на предците ни.

Дали е достатъчно, попита Люси Еленкова създателите на „Размерът има значение“. Ето какво казаха Александра Иванова и д-р Огнян Пелов за Лира.бг.:

Госпожо Иванова, защо на корицата пише „забранено за мъже“?

Ще ви отговоря с един виц, който научих от д-р Пелов. Лежат мъж и жена в леглото след секс, той зяпа в тавана, тя умува – „Мъжът ми не си говори с мен. Сигурно съм напълняла. Значи заглежда съседката, но едва ли само нея, вероятно си има любовница. Леле, край – развеждаме се! А човекът просто се чуди – какво прави тая муха там горе, защо не пада?“ Идеята е в различното мислене. Тази книга е прекалено откровена изповед, която само жена ще разбере. Иначе, мъжете също би трябвало да осъзнаят разбиването на клишетата. Но те се справят с това по-успешно от нас. Зад шеговитото заглавие „Размерът има значение“, имам предвид размерът на талията.

Постигнали сте впечатляващи резултати с нея. Каква е тайната на тази диета?

Не е диета, а здравословен начин на живот. Това е холистична система, базирана на функционалната медицина. Простичко казано, аз промених мисленето си, за да накарам тялото ми да е здраво и тогава дойде ефектът на отслабването.

Д-р Пелов, когато видяхте Александра за пръв път, тя как изглеждаше?

Сравнително добре изглеждаше, опитваше се да прави нещо за себе си, благодарение на моята пациентка Аманда Интини от Канада, която открила в интернет. Но й се цепеха ноктите, падаше й косата и беше нервна. Ядеше кисело мляко от 2%. Казах й да го смени с пълномаслено. Тя се изуми – как така, от него се дебелее!“…

14700991_10154692792128060_9171547775844928074_oТази система „Healthy Beauty & Energy“ лично ваша ли е, или е построена върху други?

Още Хипократ е казал, че здравето започва от червата. Разбира се, възползвал съм се от съвременни медицински открития, някои от които не се публикуват. Заимствал съм опит и от Америка, и от Индия, и от Русия. Силно впечатление ми направиха трудовете на проф. Неумивакин – доктора на съветската космонавтика.

Той нашумя у нас с книгите си за водата. Значи ли това, че вие препоръчвате пиенето на много вода?

Зависи колко се потите, например ако работите тежък физически труд. Не съм привърженик на изхвърляния от типа – 10 литра на ден. Съвсем схематично – 1.5 л през зимата, 3 л през лятото са достатъчни.

Какво мислите за храненето според кръвните групи?

Мисля, че има много глупости в интернет. Тази е една от тях. Кръвните групи имат значение при кръвопреливането.

На какво залагате вие във вашето лечение?

Моята система се базира на практически резултати – медицински изследвания и личен опит. Когато една догма не работи, крайно време е да й се направи ревизия. Прилагам всичко, което смятам че е добро, донагласявам го и така си създавам теорията.

Александра, съжалявахте ли за нещо, което трябваше да изключите от менюто си?

Напротив, зарадвах се че не ям отрови.

Кое наричате отрови?

Нещата, които не са естествени за тялото ми. Индустриални продукти, които имат за цел да носят печалба на различни корпорации. Диетата не е в грамажи, под час и по лъжичка. Тя е принцип в мисленето.

Д-р Пелов, преобръщате представите ни за зравословно хранене. В тази книга намираме свински уши, джолани, крачета, люти чушки и свинска мас?

В тях има много колаген, допускам че повече ще ви хареса, отколкото да си слагате колагенови кремове по лицето. Що се отнася до свинската мас, ефектът й е доказан от нобеловия лауреат за 1908г. проф. Иля Мечников, който след Освобождението изследвал начина на живот на българския селянин, още тогава му е направило впечатление колко здрави дълголетници има по нашите земи. Знам, не можем да живеем като преди 100 години, не е и нужно.

Докторе, веганите ще ви разкъсат.

Ха-ха, те нямат сили да ходят, че да ме разкъсат. Всеки има позиция и идеология. Те, ако искат, да си правят инжекции с витамин Б12, защото не могат да си набавят необходимите съставки по друг начин.

Все пак, кое е забранено?

Захарта, с изключение на стевията. Когато си оправите метаболизма, тогава може да си я позволите. Световната здравна организация препоръчва не повече от 24 г на ден. Една чаена лъжича е 4 г. Да знаете също, че тези безалкохолни напитки, на които пише 0% калории, са по-опасни дори от другите – със захар. Аспартамът е невероятна отрова.

Александра, движението каква роля играе?

Тялото само ще ви подскаже доколко има нужда от него. Когато първоначално се опитах да се задвижа, аз нямах сили. Бях дебела, тежка, уморена. И го направих, както съм описала в книгата, с убеждение. Само след месец – два аз почувствах такъв прилив на енергия, че се чудех как да се спра.

4 Коментари

  1. А къде е кабинентът на д-р Пелов ? Адрес телефон, как може да се запише час при него?

    • Boyka Stoyanova

      Безглутенов хляб може ли да се консумира? Имам доказана алергия към глутен и лактоза,как да се справя с подобен тип хранене,което препоръчвате?

      • Красимир Проданов

        Най-добре се обърнете към специалист за консултация, Бойка! Самолечението е опасно!

    • Марина Берова

      Кабинетът на д-р Пелов е в с.Лазарово или в Бяла Слатина може да го посетите.