Начало / България / „Граф Монте Кристо“ – световен мюзикъл на българска сцена

„Граф Монте Кристо“ – световен мюзикъл на българска сцена

poster-grafmcristo-sofia-17-oct-2016

След световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска през лятото във Варна, Театрално-музикален продуцентски център – Държавна опера Варна представя своята зрелищна продукция и в София. На 17 октомври от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата ще оживеят героите на Александър Дюма и един от най-вълнуващите приключенски романи на всички времена.

Авторът Ив Деска е едно от знаковите имена на Холивуд. Роденият във Франция композитор и продуцент Ив Деска работи в САЩ, Франция, Италия и Великобритания. Записи на негови песни правят звезди като Мишел Сарду, Елвис Пресли, Глория Гейнър, Пол Анка, Селин Дион и др. Ив Деска е бил е президент на големи музикални компании като Sony Associated Label, Carrere Records America и др. Продуцира мащабни музикални събития, сред които първото италианско телевизионно предаване с Тримата велики тенори Павароти, Карерас и Доминго. Повече от 1000 негови произведения се разпространяват на запис в 30-милионен тираж по цял свят. Творчеството му е удостоено с престижни награди.

Режисьор на мюзикъла е Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова, хореографията – на Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева. В зрелищния спектакъл, който съчетава певческо и танцово изкуство с модерна сценография и шоу в холивудски маниер, 3 D мапингът на Полина Герасимова има специална роля. Участват най-добрите оперни, драматични и балетни артисти, подбрани от кастинг в началото на годината, с оркестъра и хора на Държавна опера Варна. Асистент-режисьор Сребрина Соколова, диригент на хора Стефан Бояджиев, концертмайстор Красимир Щерев. Мюзикълът се играе на английски език със субтитри на български език.

Той е интересен микс от старинни музикални форми, на които е придадено съвременно звучене. Напомня  музиката от известния филм на Мишел Льогран „Шербургските чадъри” и въобще този вдъхновяващ тип френска романтична музика, която обаче е съчетана с бароково звучене на оркестъра”, изтъква диригент Страцимир Павлов.

ilina-mihaylova

„Мюзикълът „Граф Монте Кристо” се пее на базата на класическата опера, а не на на естрадата. Ако „Исус Христос суперзвезда” е рокопера, а „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” клони към поп музиката, то при „Граф Монте Кристо” оперното звучене е от изключителна важност”, обяснява режисьорът Петко Бонев.

„Постановката е издържана в холивудски стил с много ефекти, особено силни са моментите при отмъщението на Граф Монте Кристо във второто действие. Лее се кръв, има гръмотевици, светкавици, картините шеметно се сменят. В продължение на цели два часа публиката ще се намира във вихъра на събитията, благодарение на великолепния 3D Mapping на Полина Герасимова. Самият Ив Деска го е мислил като филм, либретото му прилича на сценарий, в който се влиза от кадър в кадър и нашата постановка следва неговото филмово мислене”,  допълва режисьорът.

„Щастлив съм, че първата ми главна роля е Граф Монте Кристо в едноименния мюзикъл, който Варненската опера поставя за пръв път в света, обяснява тенорът Христо Ганевски. Чувствам се много добре в кожата на моя герой. Партията се характеризира с хубава мелодична линия и красиви дуети, има разнообразие и развитие на персонажа. Чел съм романа още като дете и неговата приключенска романтика все още не ми е чужда. Едмон Дантес обича и получава любов, а когато зложелателите му отнемат любовта и го обричат на доживотен затвор, той не се примирява със съдбата си, успява да избяга от мрачния замък Ив и да накаже виновниците. В серията от перфектно замислени екзекуции той прекрачва фината граница между престъплението и наказанието, като отнема живота не само на враговете, а и на невинни хора. И все пак нещо от младия и влюбен Едмон Дантес проблясва в съзнанието на закоравелия отмъстител Граф Монте Кристо и той прозира, че отмъщението не е начин да се справиш с миналото”. На плаката за мюзикъла е българския ветроход „Калиакра”, признат за една от най-бързоходните и красиви баркентини в света. Автор на снимката е известният варненски фотограф Росен Донев, заснел ветрохода по време на плаване през далечната 1985 г.

В ролята на Мерседес е Илина Михайлова,участват още Пламен Димитров (Данглар), Арсений Арсов (Фернан), Свилен Николов (Жерар дьо Вилфор), Гео Чобанов (Абат Фариа), Филипа Руженова (Принцеса Хаиде), Велин Михайлов (Максимилиан Морел) и други. Свое място в мюзикъла имат и актьорите Пламен Георгиев (Бащата на Едмон), Милен Иванов (Александър Дюма) и Димитър Марков (Граф Монте Кристо).

Прочетете още

home~inBM8v~4dWDLM_j

3 любопитни историйки за писатели

                    Когато Александър Дюма пишел „Тримата …