Начало / Свят / Обявяват носителя на Нобелова награда за 2016 г. на 13 октомври

Обявяват носителя на Нобелова награда за 2016 г. на 13 октомври

9eea1d771aa89167ff8a9c90d2d38ea3f70a01ce13 октомври. Тази дата чакат любителите на книгата и стойностната литература. Тогава, в 13 часа шведско време ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за литература за 2016 г.

Победителят от миналата година – Светлана Алексиевич, сътвори истински фурор при букмейкърите, които никога до този момент не бяха обявявали за фаворит този, който наистина след това взима наградата. По някакъв начин обаче беларуската писателка, която почти гениално съчетава художественото писане с нехудожествената проза, бе обявена за големия фаворит от „Уилям Хил“ и „Лардброукс“, а след това спечели приза.

Тази година обаче залозите са много по-сложни и несигурни. Ако се изключи миналата година и се погледне на традицията „Лардброукс“ да фаворизира писател, който след това не печели, излиза, че Харуки Мураками отново няма да спечели наградата. Джойс Каръл Оутс също отпада от сметките. Нобеловият комитет винаги обича да е актуален със случващото се в света и със сигурност се вълнува от ситуацията в Сирия, но ниските залози за сирийския поет Адонис също го правят малко вероятен фаворит. С големи шансове е сочен и нигерийският писател Нгуги ва Тионг‘о. Общото между изброените е, че много хора залагат на тях и ако традицията се спази, те няма да спечелят.

„Ние сме много скромни по отношение на собствените си способности да прогнозираме събития. Оставяме пазара да определя какви ставки за залозите поставяме“, коментира миналата година един от изпълнителните директори на „Лардброукс“.

Въпросите и колебанията обаче продължават. Те обхванаха дори Нобеловия комитет. Датата за обявяването на победителя за литература бе обявена едва преди ден, тъй като членовете на журито не успяха да се обединят дори за това и спореха дълго. Така че, за читатели и любопитни остава само едно – да чакат 13 октомври. И победителят ще е…

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

crop-896650-fo00127347

Пабло Неруда: Във всичко в този свят има част от моята душа

Чилийският поет е роден преди 115 години Един от най-влиятелните поети на миналото столетие се …