Начало / България / „Къде ми е петнистото мишле?“: детска книжка от известен турски художник

„Къде ми е петнистото мишле?“: детска книжка от известен турски художник

%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d1%88%d0%bb%d0%b5Излезе книжката за деца „Къде ми е петнистото мишле?“ от известния турски автор и илюстратор Феридун Орал (изд. „Емас“).

Събота е и пухкавото коте Зейтин е на гости при любимите си баба и дядо. Дните при баба и дядо се очакват с нетърпение – уютни, доволно сити и изпълнени с приказки… Вечерта котето се унася в сладък сън, но сънува, че любимата му играчка – петнистото мишле, е изчезнала! Зейтин тръгва да търси мишлето из приказната гора, но къде ли всъщност е то? Дали е при Вещицата, надвесена над черния си казан със спаначена супа? Или пък е попаднало при Лисицата и Враната. Може би Седемте джуджета ще помогнат на котето да открие своето петнисто мишле, както са тръгнали за гъби?

Очарователната книжка носи топлия дъх на бабините лакомства и спокойствието на дядовия глас, докато чете приказки. А заедно с котенцето, малките читатели ще си припомнят някои класически герои и техните истории.

feridun-kedili-fotograf1Феридун Орал е роден в Къръккале през 1961 г. През 1985 г. завършва Факултета по изящни изкуства при университета „Мармара“. През целия си живот е илюстрирал детски книги – било собствени, било написани от други автори. Орал се числи към големите имена в илюстрацията не само в турската литература за деца, но и в световната, носител е на множество международни отличия. Той е канен да участва с творбите си в изложби в най-различни краища на света – от Панаира на детската книга в Болоня до конкурс на ЮНЕСКО в Япония. Книгата „Червената ябълка“ (издадена през 2015 г. от издателство „Емас“) бе обявена от Международния съвет за детско-юношеска литература, базиран в Базел, Швейцария, за най-добре илюстрираната турска детска книга на 2008 г. През 2012 г. художникът беше номиниран за най-престижната награда в областта на детската книга в света – медала „Х. Кр. Андерсен“. Днес Феридун Орал живее и твори в Истанбул, като освен с илюстрации на детски книги се занимава и с живопис, скулптура и керамика.

feridun-oral-yagmura-yakalanmis-naturmord

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

417548496_250448761403392_776677151102368_n

Катерицата на Оливие Талек прескочи в нова книга

Децата я харесват все повече Първо беше „Това е МОЕТО дърво“. По страниците мъжка катерица …