Начало / Свят / Забранена реч на Шекспир стана част от дебата за бежанците

Забранена реч на Шекспир стана част от дебата за бежанците

shakespeare-handwriting-british-library-870x418Преди 6 века Англия е разтърсвана от ксенофобия – в рамките на две столетия, между 1330 и 1550 г., на Острова се заселват 64 000 чужденци с най-разнообразен социален профил, но всички обединени от търсенето на по-добър живот.

Местните ги обвиняват, че им взимат работата и разрушават културата. Напрежението достига своя връх на 1 май 1517 г., когато в Лондон избухват бунтове и разгневена тълпа, въоръжена с камъни, тухли, бухалки и вряща вода, напада имигрантите и разграбва домовете им. Томас Мор, който по това време е заместник-шериф на града, се опитва да преговаря с тълпата.

Този мрачен момент от историята, известен като Майският ден на злото, е представен в по-късно забранената пиеса „Книгата на сър Томас Мор”, написана между 1596 и 1601 г. Уилям Шекспир и двама други писатели са поканени да редактират ръкописа, като на Барда се пада работата по проимигрантския монолог на Мор.

„Представете си окаяните бежанци / Бебетата на гърбовете им и скромното им имущество / Пристигащи на пристанищата и доковете”.

Пиесата така и не е поставена, докато Шекспир е жив, защото кралският цензор смята, че може да предизвика бунтове във време, в което Англия е разтърсвана от нова имигрантска криза с френскоговорящи протестанти от Франция, Белгия и Холандия, търсещи убежище.

Апелът на Мор за човечност, блестящо изигран от Иън Маккелън през 1964 г., се е превърнал в символ на защитата на правата на бежанците. „Речта на Томас Мор към тълпата е по-актуална от всякога”, заявява американският посланик в ООН Саманта Пауър по време на глобална среща, посветена на бежанския въпрос, и още: „Окаяните чужденци днес са други – не са ломбардийците или хугенотите от времето на Шекспир. Днес това са сирийци, иракчани, суданци, еритрейци и други, бягащи от репресивни управници”. Пауър кани актьора Джей О. Сандърс да изпълни монолога на Мор по време на нейното изказване.

Днес ръкописът, пазещ почерка на Шекспир, е изложен в Британската библиотека в Лондон.

Прочетете още

229972_b

Непомръкващият шедьовър в 4 изящни издания

За ценителите на поезията на Шекспир и на блестящия наш преводач Владимир Свинтила „Хеликон“ пусна …