Начало / Свят / Украински писател напомни, че и мирът има етични граници

Украински писател напомни, че и мирът има етични граници

На церемония във Франкфурт получи престижно отличие

d262bba834

Сергий Жадан е тазгодишният избор на немските книгоразпространители за отличие, което се връчва вече 72 години. Наградата за мир обикновено е за активна гражданска позиция и дълготрайно удържани принципи – сред носителите ѝ са  Маргарет Атууд или Светлана Алексиевич.

Сега 48-годишният писател от Харков заслужи наградата преди всичко заради това, че „вдъхновява със силата на езика, литературата и музиката, по думите на Карин Шмид-Фридерикс, която е президент на Съюза на немските книгоразпространители.

Изуми ни начина, по който Сергий Жадан е отдаден на своите съгражданиказа още Шмид-Фридерикс. – Той организира концерти в станциите на метрото, помага на хората от кварталите, които са обстрелвани, провежда поетични четения пред пълни зали и раздава хуманитарна помощ.”

Церемонията по традиция се провежда в последния ден на Франкфуртския панаир. Украинският писател получи наградата си в църквата „Св. Павел”. Самият той подчерта, че наградата не е за него, а за целия украински народ. И отбеляза в благодарствената си реч, че е изключително важно как ще реагира Европа на новата реалност. „Реалност, част от която са унищожени градове, масови гробове, филтриращи лагери за украинците от окупираните земи, опожарени училища и хиляди мъртви хора, които до неотдавна са живели спокойно и са планирали бъдещето си.”

Жадан опита да обясни емоционалната реакция на своите сънародници, когато описват събитията в родината си. Според него няма подходящи думи за случващото се там през последната половин година. „Какво мисли светът, когато иска мир? – попита риторично писателят – Разбира се, че и аз искам да спрат да падат ракети, войната да свърши и всичко да се върне към нормалното положение на нещата. Затова и ние, украинците се ужасяваме от апелите на някои европейски интелектуалци и политици, които искат мир, но всъщност желанието им е Украйна да се предаде.

Украинският автор подчерта, че мирът не може да дойде без справедливост. Според него онези, които твърдят, че украинците проявяват милитаризъм или радикализъм, прекрачват етичната линия.

След началото на военните действия писателят създаде собствен фонд и разнася хуманитарна помощ на най-застрашените в Харков. По време на война човек губи усещане за време и пространство, убеден е той. Думите губят смисъла си, а невероятната концентрация от събития и емоции сякаш разтваря всичко в една огромна кървава река, която ви носи по течението си. „В резултат чувствате, че спирате да дишате, спирате да говорите. Но въпреки това трябва да го правите точно защото е война.” Очаква ни трудно бъдеще според него. А първата ни задача, щом войната свърши, ще е да се научим да произнасяме имената на мъртвите на глас.

serhij-zhadan-friedenspreis-buchmesseankfurt-100_1280x720

Наградата за мир е създадена след Втората световна война. Една от целите ѝ е да покаже, че Германия се е поучила от своите грешки. Миналогодишният ѝ носител е зимбабвийката Цици Дангарембга за активната си гражданска позиция в своята родина

Информация и снимки от ZDF, gwaramedia.com и germany.detailzero.com

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …