Начало / Автори / Стивън Кинг на 69 – няколко по-малко известни факти за писателя

Стивън Кинг на 69 – няколко по-малко известни факти за писателя

george-rr-martin-and-stephen-king_0Днес, 21 септември, един от най-четените съвременни писатели, Бащата на Хоръра, Стивън Кинг навършва 69 години. Той е автор на над 50 романа и повече от 200 разказа и е един от най-плодотворните автори на нашето време. От книгите му са продадени над 350 милиона копия, като много от тях са адаптирани за кино, и/или за телевизия.

Сайтът www.hollywood.com предлага няколко популярни и по-малко популярни факти за Краля. Ето ги:

Публикувал е седем романа под псевдонима Ричард Бакман. Измисля си алтернативното име, за да провери как ще вървят на пазара книгите му, ако не са свързани с прочутото му име. Излизат „Гняв“ (1977), „Дългата разходка“ (1979), „Пътна мрежа“ (1981), „Бягащия човек“ (1982) и „Проклятието“ (1984), докато през 1985 г. Кинг признава авторството им. „Тъмната половина“ (1989) е посветена „на покойния Ричард Бакман“, а през 1996 г, когато излиза „Град Отчаяние“ от Стивън Кинг, той е придружен от „Отмъстителите“, който носи името на Бакман. (Кинг твърди, че ръкописът е намерен сред вещите на покойния писател.). На пресконференция през 2006 г. Кинг заявява, че е открил друг роман от Бакман озаглавен „Огън“. Всъщност ръкописът е открит в Университета на Мейн в Ороно, след което Кинг го пренаписва и издава през 2007 г.

 • Признава, че Дж. К. Роулинг е сред любимите му автори.
 • Предпочита да го наричат Стиви.
 • Пише по 3-4 часа на ден.
 • През годините имал навика да пише по около 2000-3000 думи на ден, но вече признава, че едва пише по 1000 думи на ден.
 • Работил е в пералня и като учител по английски език, преди да започне да пише професионално.
 • Свири на китара в група, наречена “Rock Bottom Remainders“. Мотото им е: „Ние свирим музика така, както „Металика“ пишат книги“. Членове на групата са писатели като Ейми Тан, Дейв Бари, Джеймс Лука МакБрайд, Скот Търоу и др.
 • Голям фен е на рок-динозаврите AC/DC и на бейзболния „Ред Сокс“.
 • Сравнява Доналд Тръмп с Ктулу (човешката карикатура от знаменитата поредица на Х. П. Ловкрафт).
 • През 80-те се преборва със зависимостта си към кокаина. За това му помага съпругата му, която заплашва да го изгони от къщи, ако не се изчисти.
 • Страда от алкохолизъм докато пише „Сияние“. Затова именно алкохолизмът е ключова тема в книгата.
 • Не си спомня много как е написал „Куджо“, тъй като през повечето време, докато я писал, бил пиян. И винаги ще съжалява за това.
 • За малко не умира в автомобилна катастрофа през 1999 г. „Отървава се“ с пробит бял дроб, травма на гърба и 20 шева на главата. За малко обаче не губи левия си крак, но лекарите го спасяват.
 • Проследява вана, който за малко не го убил през 1999 г. и предотвратява продажбата му в Ebay. Искал превозното средство да бъде унищожено на специално благотворително събитие и приходите да бъдат дарени за благотворителност. В крайна сметка и това не се случва и ванът е изхвърлен в гробище за автомобили.

Прочетете още

438830632_102235367013552_1315981974755414804_n

Къщата на Хемингуей – светът на писателя все още е тук

Големите автори имат тази особеност – да не те оставят безразличен Връзката ми с Хемингуей …