Начало / България / Иво Иванов и Илиян Любомиров – сред номинираните за „Будител на годината“‘2016

Иво Иванов и Илиян Любомиров – сред номинираните за „Будител на годината“‘2016

DSC_0048Радио FM+ даде начало на традиционната си кампания „Будител на годината“ за 2016.Инициативата цели да фокусира вниманието на обществото върху каузи и личности, направили нещо стойностно и значимо, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство. Жури определи единадесет финалиста, за които слушателите могат да гласуват. Сред тях попаднаха поетът Илиян Любомиров и бестселъровият автор Иво Иванов.

Създателят на сборниците „Кривата на щастието: за спорта, Вселената и всичко останало“ и „Отвъд играта“ Иво Иванов е номиниран с определението: „Будителят на доброто“. Ето какво пишат организаторите на инициативата за живеещия в Канзас българин:

„Писателят и журналист Иво Иванов издаде два сборника с разкази през последните години – „Кривата на щастието: за спорта, Вселената и всичко останало“ и „Отвъд играта“ , разширено и допълнено издание с най-новите текстове на автора. И при двете представяния в България, читателите на Иво чакаха с часове да се срещнат и да поговорят с него. Историите на Иво Иванов са за действителни личности, места и събития, но истинската им стойност е в спотайващите се между редовете послания, които, макар и създадени в далечните прерии на Канзас, от години търсят и намират будни съзнания и добри сърца в България.

Историите на Иво нямат претенция за литература, те прекрояват душите, вдъхновяват ново осъзнаване на света. Това са пътешествия от сърцето към сърцето. Примерите, които Иво дава, преплитат в едно спорт, история, музика в реални човешки съдби и отправят послания, които са действени. Историите, родени от сърцето и търсачеството на Иво достигат да хора, които също търсят. Намерилите вдъхновение от тази взаимност доведоха и до номинацията на Иво Иванов като „Будител на доброто“. Призивът към будителство на Иво е да забавим темпото, да се вслушаме в себе си, да изчакаме случването и да бъдем по-бавни, за да чуем душите си. И, да, влюбен е в България. Разстоянието не е причината, а признателността.“

Поетът Илиян Любомиров (Августин Господинов) е номиниран като „Будителят на младите“. За него от Радио FM+ пишат: „Илиян Любомиров е считан за един от символите на младия буден човек, който избира да се върне в България, за да развива съвременната литература у нас. С дебютната си книга „Нощта е действие“ постига безпрецедентен успех и по този начин успява да върне интереса на новото ни поколение към българската поезия. Поетът е и един от идеолозите на нов модел за работа между доказани майстори в изкуствата и хора, търсещи ново развитие.

През 2016 г., съвместно с Ирена Иванова, Лъчезар Аврамов и Димитър Стоянович, създава Tворческa Aкадемия „Валери Петров“ в НДК. През първия семестър курсистите усъвършенстват своя талант в областта на прозата, поезията, сценария за кино и телевизия, а от октомври, освен досегашните дисциплини, ще се изучават и театрална драматургия, редакция, превод и рекламно писане.

Илиян влага много енергия и лични усилия в този проект, вдъхновява и насърчава хиляди млади хора да четат и да създават нови форми на изкуството, работи ежедневно за изграждането на широки общности в културата. За него голямата награда в тази инициатива е, че ги има другите Будители.“

Номинирани са още стрийт райтърът Насимо, създателите на „София диша“ Суни и Стоян, квартал „Капана“ в Пловдив, кампанията HOLIDAY HEROES, заместник кметът на община Тервел Диана Илиева, д-р Георги Стаменов, алипинистът Боян Петров, диригентът Любка Биаджони и аскетът Дядо Добри.

Прочетете още

2111983702

Даниел Пенев: Предпочитам да говоря за носители на промяната

Хората, които променят България, събрани на едно място ни предлага неговата книга 30 години след …