Начало / Свят / Появиха се марки със „скрити следи“, посветени на Агата Кристи

Появиха се марки със „скрити следи“, посветени на Агата Кристи

Agatha Christie 400% Stamps.inddСамо преди няколко дни се навършиха 100 години от публикуването на първата детективска история на Агата Кристи – „Аферата в Стайлс“. По този повод, а и по случай 126-тата й годишнина, която се отбелязва днес, Кралската пощенска служба отпечата колекция от 6 марки, представящи някои от най-известните й творби – „Убийство в Ориент Експрес“, „Аферата в Стайлс“, „Трупът в библиотеката“, Десет малки негърчета“, „Алиби“ и „Предизвестено убийство“.

Всяка марка представя пълния сюжет на една от книгите на Кристи, а убиецът винаги е вплетен в изображението. Тези скрити доказателства се появяват при излагане на УВ лъчи, топлина или при разглеждане под лупа, разбира се.

„Има толкова малки детайли във всяка от марките“, разказва авторът на идеята Джим Съдърланд: „Книгите са красиво написани, с интересен сюжет и обрати и аз бях длъжен на представя тези характеристики във всяка една от рисуваните истории“.

Съдърланд си партнира с илюстратора Нийл Уеб за създаването на стил, който пасва на ерата на писателката, но има и модерен вид. „Работихме в партньорство по идеите и композициите – нанасяхме скици, идеи и финални детайли. Да се опиташ да представиш пълен сюжет в един кадър е трудно, но много удовлетворително.“

Всяка марка съдържа скрито писмо, в което по диагонал е изписано името „Агата“. Пакетът, в който пък се продават марките, е оформен като щанд за книги с предмети, фотографии, корици и хронология на живота на писателката.

Десет малки негърчета“: В отражението на луната се чете поема, свързана със сюжета, а мистериозният У. Н. Оуен се появява в светлината на прозореца.

agatha-stamp11

„Убийство в Ориент Експрес“: Не позволявайте женският силует в червено да ви разсее от убиеца, скрит зад топлочувствителната завеса. Образът му се появява при докосване, а имената на заподозрените следват релсите с дребен шрифт.

orient-express-agatha„Предизвестено убийство“/ В малкия шрифт се крие следа / УВ лъчите разкриват още нещо. Марката представя плана на престъпника да убие сервитьорката в определен час, което пък е разкрито в малкия шрифт на вестника, който тя държи в ръце.

a-murder-is-announced-agatha-1

„Аферата в Стайлс“: Поаро и Хейстингс разследват престъпление, а фигурите им образуват череп, от който се вижда, че оръжието е отрова. Цялата марка е микроскопично възпроизведена върху етикета на бутилката с отрова.

unknown-2

Прочетете още

файл за изтегляне

Акцентите на месец май в „Хеликон“

Във всяка книжарница ни посрещат с тези четири книги, които са заложили на обичта, трудолюбието, …