Начало / Автори / От учител – до писател: 9 съвременни автори, които са били преподаватели

От учител – до писател: 9 съвременни автори, които са били преподаватели

Учителската работа е напрегната, но често ограничава. Най-млакото влиянието на посланието се ограничава само до децата в класната стая. Да си учител не е професия, а призвание, твърди Георги Марков. Но призвание е и да си писател и понякога се случва двете да се смесят.

А какво произлиза от това?

Шедьоври, в някои случаи.

Предлагаме Ви кратък списък на популярни съвременни писатели, които преди да напишат бестселърите си, са били преподаватели в училище.

Уилям Голдинг

from-teacher-to-writer-wr-008

Той започва кариерата си като учител в училището „Майкъл Хол“ в Южен Лондон. След това преподава и в началното училище „Мейдстоун“. Първата си книга – „Повелителят на мухите“, издава през 1954 г. Печели наградата „Букър“ за “Rites Of Passage”. Носител и на приза за литература „Orange“.

Елизабет Джордж

from-teacher-to-writer-el-002

Джордж получава световна известност с криминалните си романи. Но преди да пробие в книжарниците, тя е учител по литература. Учител с проблеми, всъщност. Уволняват я в първото й училище заради активната й профсъюзна дейност. Това не я отказва. Учителството определено е нейното призвание далеч отвъд писателската работа и доказателство за това е, че тя остава до черната дъска 13 години след излизането на първия й роман.

Рик Риърдън

Rick_riordan_2007

Днес Рик Риърдън е в топ 10 на най-богатите писатели. Преди да стане популярен в цял свят, авторът на поредицата за Пърси Джаксън обаче е известен с друго: той е един от най-добрите учители в САЩ. Риърдън учетелствува цели 15 години и от опита си открива трудностите на учениците да възприемат гръцката митология. От там се ражда идеята за осъвременването й, а след това, както се казва, всичко е история. Че е добър писател –знаем, но преди това той бил и много добър учител, като дори печели национална награда за това.

Дж. К. Роулинг

from-teacher-to-writer-wr-004

Като стана дума за най-богатите писатели, които са били учители, няма как да подминем най-добрата от тях. Роулинг преподава английски в Португалия, преди да се върне в родната си Шотландия и не се покрие със слава. Но преди излизането на „Хари Потър и философският камък“ Роулинг се опитва да припечели някоя лира като преподавател по френски език в Единбург. По същото време започва да пише. Нейният герой Хари Потър е може би един от най-известните литературни герои в историята, а книгите от поредицата за него са най-продаваните детски книги по света. След излизането а първата история Роулинг зарязва преподаването и изцяло се отдава на писането.

Колфър Оуен

from-teacher-to-writer-te-003

Авторът на популярната поредица за Артемис Фоул започнал професионалния си път като учител в начално училище в Уексфорд, Ирландия. Докато преподавал – пишел. Така написал пътвите шест книжки от поредицата си, за която е носител на наградата WHSmith през 2002 г.

Дан Браун

from-teacher-to-writer-te-002

Авторът на „Шифърът на Леонардо“, „Ад“, „Цифрова крепост“, „Шестото клеймо“, Изгубеният символ“ и др. бил учител в американско училище до 1996 г. Отказал се от преподаването, за да пише.

Джоан Харис

from-teacher-to-writer-te-001

Изненадващо, но, преди да напише „Шоколад“, Джоан Харис не е работила в някоя сладкарница. Всъщност 15 години тя преподавала френски език в гимназия в Лийдс. Използвала свободното си време извън класната стая, за да пише, и издала в този период три книги, включително „Шоколад“.

Филип Пулман

from-teacher-to-writer-ph-005

На 25-годишна възраст Пулман получил работа като учител в гимназия в Оксфорд. И той, като Харис, използвал свободното време, за да пише. Написал няколко ученически пиеси, които по-късно го вдъхновили за книгите му. Най-голямото му постижение обаче остава бестселърът „Тъмните му материи“.

Майкъл Морпурго

from-teacher-to-writer-au-006

Авторът на „Боен кон“ и още куп прекрасни детски книги Майкъл Морпурго също не се чувства зле в класната стая. Той бил начален учител в Кент, когато установил колко много го бива да разказва истории на учениците си. След това започнал да ги записва и така се превърнал в един от най-награждаваните и влиятелни британски автори на детска литература.

Прочетете още

maxresdefault

Сериалът за Пърси Джаксън ще е черешката на тортата по Коледа

Отброяваме дните до старта Продукцията, наречена „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, е сред най-очакваните …