Начало / Критика / 10 правила за по-ефективно четене на малки деца

10 правила за по-ефективно четене на малки деца

picture-of-child-reading-with-familyМного родители се молят и желаят децата им да четат повече. По тази тема сайтът snob.ru предлага, след консултация с експерти и специалисти по детска психология, библиотекари и писатели, 10 правила за по-ефективно четене на малчуганите.

Четенето трябва да е интерактивно, настояват от сайта. Четенето е въвличане – емоционално, сензорно, то е преживяване и съпреживяване, търсене на отговори, преоткриване на себе с в героите, трупане на нов житейски опит.

Ето и правилата, които правят четенето по-привлекателно и ефективно:

  1. Четете заедно

Запознавайте се с книгите заедно с детето. Няма нищо лошо в това да ползвате компютърни приложения, аудиокниги, или други електронни носители на текста. Учените наричат тези занятия – съвместна игрова дейност. Детето не трябва да прекарва много време в една единствена функция на електронните пособия. Задължително трябва да отделяте минути ежедневно, за да играете и да четете.

Пробвайте с думите: „Не искаш ли да почетем заедно?“, или „Покажи ми какво се прави с това приложение.“

  1. Задавайте много въпроси.

Въпросите са основата от интерактивното четене. Можете да ги задавате дори на дете, което още се учи да говори. Не забравяйте са задавате въпроси към малчуганите през цялото време, от отварянето на книгата, до прочитането й.

  1. Обсъждайте детайлите от книгите.

parents-and-children-can-bond-over-a-book-herald-sunПоказвайте илюстрациите, които най-много сте харесали, коментирайте цветята, животните, хората и чувствата им. В началото е нормално детето да не може да се присъедини към тези коментари, но с времето и за него четенето ще се превърне в интерактивен процес.

  1. Разигравайте историята и с лицето си.

Имитирайте звуци, правете мимики и физиономии. Така ще помогнете на детето да направи връзката между понятията и думите.

  1. Помогнете на детето да се отъждестви с героите в книжката.

Започнете с обсъждането на простички емоции. С порастването на детето, то само ще се усъвършенства, а вие ще можете да задавете по-сложни въпроси.

  1. Споделяйте мнения за книгата.

reading_2477335bАко детето харесва книжката, попитайте го защо. Ако се развълнува – разберете причината.

  1. Четете книжки за предмети, които детето обича

Ако на детето му е харесала история за панда, намерете други книжки с герои панди. Намерете повече информация за пандата в интернет – покажете му повече, разкажете му повече.

  1. Прекъсвайте четенето, за да го обсъдите.

bigstock-family-reading-40618018Възрастните постоянно бързат, за да приключат книгата до края и да се заемат със своите си дейности. Но така не им остава вече за обсъждането на прочетеното. А това е най-добрият начин детето да разбере съдържанието.

  1. Правете догадки за развитието на сюжета.

Подобни въпроси създават очакване у детето. А също и оставят впечатлението, че сам му разказвате историята. Детските книжки са добри за тази цел – те има простички сюжети със забавни обрати.photo-parents

  1. Поддържайте диалога.

Продължавайте да поддържате разговора и да обсъждате историята дори след прочитането на цялата книжка. Търсете паралели с реалността, не спирайте да задавате въпроси.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …