Начало / България / Ясни са летните номинации за Награда „Хеликон“‘2016

Ясни са летните номинации за Награда „Хеликон“‘2016

helikonНавръх първия учебен ден – 15 септември, който символизира в съзнанието ни края на лятото, или поне края на лятната ваканция, журито на Наградата за нова българска проза „Хеликон“ за 2016 г. обяви летните номинации за Награда „Хеликон“‘2016. Тази година журито е в състав Димитър Шумналиев, председател, Албена Стамболова, Катя Атанасова, Анри Кулев и Юри Лазаров.

В новата тройка финалисти за престижния приз са:

„Заливът на Ифигения“ от Костадин Костадинов, изд. „Пан“;

„Живот на половини“ от Антон Терзиев, изд. „Жанет 45“;

„Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров, изд. „Сиела“.

„Заливът на Ифигения“ е камерен сборник с два разказа, две новели и една повест за руините, от които е изграден животът ни. Авторът й е издател и писател. По първата му белетристична книга „Резерват за розови пеликани” режисьорът Ивайло Джамбазов създава едноименния филм (2003), носител на две награди. За Константин Костадинов това ще е първа номинация за награда „Хеликон“.

Дебютанти за наградата са и другите двама номинирани – Антон Терзиев и Георги Бърдаров.

Терзиев е писател и художник, работещ в България. Завършил е магистратура по «керамика» в Националната художествена академия.

Автор е на стихосбирката „Никакъв портрет за художника“ (2007) и на сборниците с разкази „Ърбан йога за начинаещи“ (2008), „Местни герои“ (2010) и „Всичко е включено в цената“ (2012). Носител е на награди и в двете области. „Живот на половини“ е сборник с къси разкази, „странни приключения на духа, които подканят и читателя да види света по различен начин“ по думите на двукратният лауреат на Наградата „Хеликон“ Алек Попов.

Георги Бърдаров е най-популярното име в тройката летни номинации. Той е университетски преподавател по социално-икономическа география и писател, като спечели писателското риалити „Ръкописът“ на БНТ с романа си за „босненските Ромео и Жулиета“ „Аз още броя дните“.

Връчването на номинациите ще е в навечерието на официалното настъпване на есента – на 20 септември, вторник, в 18 ч., в столичната книжарница „Хеликон България“ на булевард „Цар Освободител” № 4.

Прочетете още

Group 2_16x9

Трима писатели на име Пол се борят за „Букър“

Британската награда е… все по-далеч от британците Само един британец включва краткият списък – и …