Начало / Свят / Дж. К. Роулинг разкри: ликантропията на Ремус Лупин е метафора за ХИВ

Дж. К. Роулинг разкри: ликантропията на Ремус Лупин е метафора за ХИВ

9-Jk-Rowling-RexДж. К. Роулинг наскоро зарадва феновете си, като обяви, че предстои пускането на три нови електронни книги за Хогуортс. Книгите, които не разказват за най-популярния й герой Хари Потър, разкриват интересни факти за други персонажи от романите за младия магьосник, сред които е и любимецът на феновете Ремус Лупин.

В част от тях, кръстена „Кратки истории за героизъм, трудности и опасни хобита в Хогуортс“ Роулинг разкрива детайли от живота на Лупин, според които превръщането на професора във върколак по пълнолуние е метафора за заболяване, носещо стигма. Лупин, когото писателката определя като един от любимите й герои, е измъчван от състоянието си и често отхвърлян от магьосническата общност. „Ликантропията на Лупин е метафора за заболяване, носещо стигма, каквито са ХИВ и СПИН“, разкрива Роулинг в книгата.

„Кръвните заболявания винаги са съпътствани от някаква супер сила, вероятно заради табуто около самата кръв. Магьосниците са толкова склонни към истерия, колкото и мъгълите и образът на Лупин ми даде възможност да изследвам този феномен“.

Въпреки стигмата, обаче, Лупин е приет, има съпруга, син, прекрасни приятели и дори успява да се включи в битката срещу най-злия магьосник на всички времена.

Признанието идва дни след като Роулинг беше атакувана от фенове на поредицата за Хари Потър да разкрие сексуалната ориентация на най-добрия приятел на Лупин Сириус Блек.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

epa05632893 British novelist, screenwriter and film producer, J.K. Rowling attends the European Premiere of 'Fantastic Beasts and Where Tto Find Them' at Leicester Square in London, Britain, 15 November 2016. The movie opens in British cinemas on 18 November.  EPA/HAYOUNG JEON

„Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език

Писателката реши да подари приказката на семействата у нас и по целия свят заради ограниченията, …