Начало / Любопитно / Специалисти съветват как да възпитаваме децата в любов към четенето

Специалисти съветват как да възпитаваме децата в любов към четенето

Young boy reading a book

Как родителите да възпитат у децата си любов към четенето? Оказва се, че значителна роля играе четенето на глас. Това доказва анкета, проведена от индийски изследователи сред повече от 1750 родители и деца на различна възраст.
Изяснило се, че най-често на възраст 6-17 години четат тези деца, на които родителите четели на глас 5-7 пъти седмично, пише MedDaily.ru. Отбелязва се, че на 85 процента от децата им харесвало да им четат на глас.
Практиката да се чете на глас помага да се обогатява речниковият запас и да се развива речта на детето, казват специалистите.
Подчертава се, че четенето трябва да доставя удоволствие на детето. А това е съпроводено с неговия интерес към някоя конкретна книга. Изяснило се, че децата четели по-често, когато имали възможност сами да избират книгите си. В хода на анкетата 86 процента от децата признали, че любимите им книги са тези, които те си избирали сами, и че биха чели още повече, ако можеха да ги избират винаги по свой вкус.
При това на децата обикновено се харесвали книгите, които ги карали да се смеят, учели ги на нещо ново, развивали въображението им или разказвали за герои, на които им се искало да приличат. Интересували ги и детективски романи и житейски истории.

Прочетете още

3 momi4eta

Децата порастват здрави, ако ги учим на нещо добро

Наталия, Екатерина и Станка са трите лица на „За храната“ – фондация, която иска много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *