Начало / Автори / Даниел Стийл – болката от живота превръща в книги

Даниел Стийл – болката от живота превръща в книги

Преживяното от нея е като роман, който сама е написала

356688711_818769976276456_5960057920921780442_n

Кралицата на Червената библиотека – някои я наричат и така… И на 76 Даниел Стийл остава една от влиятелните в своя занаят в света. Дотук е написала 180 книги – първите ѝ литературни опити са още от детска възраст. От романите си е спечелила милиони.

Но и за нея началото е било нелеко…

Още на 18 се омъжва за банкера Клод-Ерик Лазард. След три години им се ражда дъщеря, Даниел опитва да излезе от руслото на майка-домакиня и пише рекламни текстове. Започва работа и като пиар. Предлага свой ръкопис на издателство и през 1970-а получава положителен отговор. След още три години дебютът е факт – овации събира книгата „Дългият път към дома“.

Голямата борба на Даниел Стийл обаче е с литературната критика. Жанрът, в който твори, традиционно е определян лековато като „плажни четива“. По страниците на нейните романи се говори за любов и изневяра, за страсти и зависимости, за предателства и травми. Точно това обаче се оказва ключ към интереса на жените. Доказателство са и филмовите продукции – повече от 40 през цялата ѝ кариера.

Добре работеща бизнес машина

Големият пробив на Даниел Стийл идва всъщност поради факта, че добре разбира механизма на успеха. Тя превръща писането на подобна литература в добре работеща бизнес машина. Към днешна дата – вече на 76, писателката е издала около 180 книги. Продажбите достигнаха 1 млрд. копия. Преведена е на 43 езика – разбира се, и на български. Единственият автор, който я изпреварва по тези показатели – и твори в същия жанр, е покойната Барбара Картланд. За отбелязване е обаче фактът, че тя е изключително плодовита и е създала през 99-годишния си живот удивителните 723 книги.

Но и така Даниел Стийл стои повече от добре сред своето поколение писатели. Тя всъщност винаги е сред петте най-успешни… Форбс“ я подрежда и сред стоте най-богати жени-предприемачи в САЩ. А книгите ѝ до днес влизат задължително и в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за актуални бестселъри.

Вдъхновява я собственият ѝ живот

Пищните сюжети, в които луксът и парите играят важна роля, идват според мнозина от самия живот на Даниел Стийл. Като дете живее във Франция и САЩ, учи в престижни училища, а след развода на родителите си, остава при своя баща. Има пет брака – до един завършили с развод, като краят на последния е от 2002-а. Тогава приключва общият ѝ път с Томас Пъркинс – предприемач и бизнесмен в областта на рисковия капитал.

Още с първия си брак – и първата си книга, Даниел Стийл става любима тема за „жълтите“ издания. Самата тя споделя, че много пъти сяда да пише, за да изгради преграда между себе си и околния свят. И така обаче житейският ѝ път е изпъстрен от сватба в затвора, дрога, обвинения за измама или изнудване, домашно насилие… Отгледала е общо девет деца, покрай тях и няколко от други бракове на петимата си съпрузи. Просто травмиращите обстоятелства в живота ѝ са повече от изобилни!

91kIIn-sWqL._AC_UF1000,1000_QL80_

Темите в книгите ѝ се появяват отново и отново

За изнасилване например пише в „Звезда“; за осиновяване – в „Съдбовен калейдоскоп“; битката за децата се появява и в „Момичетата на татко“. В „Зоя“ описва съдбата на руската аристокрация – главна героиня там е братовчедката на цар Николай II. Не отминава и големите теми на миналото столетие – съдбата на „Титаник“ е в „Няма по-голяма любов“. Показва, че умее успешно да вплита в книгите си и политически теми – „Знакът на съдбата“ показва и войната във Виетнам.

Въпреки нежеланието на литературния свят да я приеме сериозно, от качествата на книгите ѝ се възползва например филмовият бизнес. Така продукцията, снимана на базата на романа „Скъпоценности“, е номинирана за „Златен Глобус“ и други престижни награди. Още няколко заглавия имат същата съдба.

Съдбата я люшка като в бурно море

Докато трае разводът ѝ с Джон Трейна се самоубива завареният син на съпруга ѝ Ник. Начинаещият музикант страда всъщност от биполярно разстройство. Даниел Стийл е в шок, излизането от който ѝ отнема дълго време. В памет на момчето създава и фондация, която да подпомага лечението на душевни болести. По-голямата част от спестяванията ѝ отиват за това дело.

Остава всъщност меценат и филантроп до ден днешен. Обича изкуството, а заедно с това на пазара е колекция парфюми, носеща нейното име. Живее с трите си кучета в просторна резиденция в Сан Франциско – стаите в дома ѝ са общо 55. Наред с това, има апартамент в Париж, както и селска къща край Сен Тропе.

367031735_844751273678326_7264360791267408547_n

Въпреки че навърши 76, писателката не се отказва и от нормата на писане, която си е поставила. Годишно с нейното име на корицата излизат пет книги. Всъщност това е добрата новина… Кралицата на романса и плажните четива все така е в добра форма!

За живота на Даниел Стийл разказа Краси Проданов
Снимки: @DanielleSteelOfficialabcnews.go.com и amazon.ca

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …