Начало / Любопитно / 8 причини да каталогизирате книгите си (и как да го направите)

8 причини да каталогизирате книгите си (и как да го направите)

book-on-laptopAко работите като книжар или библиотекар, със сигурност ще искате да си вземете работа за вкъщи и да започнете инвентаризация на личната си библиотека. Може би се чудите какви са ползите от такава дейност и дали няма да изглеждате налудничави. И вероятно ще сте донякъде прави. Но е изключително полезно да сте наясно какви книги притежавате и къде точно са те.

  • Каталогизирането на библиотеката в един файл или мобилно приложение помага никога да не забравяте точно какви книги притежавате и така да избегнете купуването на дубликати.
  • Когато дадете книга на заем, можете да я отбележите като взета и така никога да не забравите на кого сте я дали.
  • Ако някога библиотеката ви бъде унищожена от пожар или друго бедствие, по списъка ще можете да възстановите книжната си колекция.
  • Споделете каталога с близките и приятелите си и никога няма да получите за подарък книга, която вече имате.
  • Ако решите да се ограничите в купуването на нови книги, всеки път, когато сте в книжарница, можете да поглеждате списъка с непрочетените книги.
  • Можете да описвате в досие как и от къде сте купили всяка книга и така да запазите спомените от преживяното.
  • Ще можете да реорганизирате хартиения еквивалент на библиотеката си по жанр, азбучен ред или друга система.
  • Каталогизирането на библиотеката ще помогне да добиете ясна представа за литературните си предпочитания – дали притежавате и четете повече книги от мъже или жени, на англоговорящи писатели или непопулярни жанрове.

Това са осем причини, които ще накарат всеки книжен плъх да каталогизира библиотеката си. Сега трябва да изберете как точно да го направите. Има много мобилни приложения и програми, с които това е изключително лесно – сред тях са libib, Goodreads, booklikes, Delicious Library, LibraryThing. Важно е приложението, на което ще се спрете, да има опция за ъплоуд на сканирани книги или файлове в различни формати. В процеса на каталогизиране можете да включите и приложение за сканиране на баркодове. Така ще се въоръжени с пълен набор високотехнологични приспособления, с които да направите процеса по каталогизиране на личната си библиотека още по-ефективен. Все пак може да се наложи някои от книгите да каталогизирате ръчно – по-старите издания нямат ISBN код и сканирането им ще е невъзможно. След като приключите с процеса, натиснете ъплоуд и започнете да организирате виртуалния еквивалент на своята библиотека!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Барокова библиотека в Германия

Столетията са приели вид на безценни книги Намира се в абатството Метен – манастирът тук …