Начало / Любопитно / 10 знака, че сте открили любимата си книга

10 знака, че сте открили любимата си книга

46410731.cachedПредставете си: попадате на самотен остров за Бог знае колко време. Можете да вземете само една книга, която ще трябва да препрочитате отново и отново, докато не ви спасят. Знаете ли коя книга ще изберете? Лесно ли ви изниква в ума заглавие? Ако твърдият ви и незабавен отговор е „Сериозно ли? Нямам нужда дори да мисля“, то тогава е ясно – имате си любима книга.

Но болшинството ще се изнервят от такъв въпрос, а отговорът ще ги измъчи до крайност. Затова сайтът www.epicreads.com събра 10 признака, по които да познаете, че сте намерили любимата си книга.

  1. От началото на четенето до края усмивката не слиза от лицето ви.
  2. Всеки път, когато я вземете в ръце, ви облива лека пот от вълнение.
  3. Колекционирате всяка версия на книгата, до която успеете да се докопате.
  4. Опитвате се настоятелно да убедите всеки срещнат да прочете книгата, но се изсмивате в лицето им, когато ви помолят да им я дадете назаем.
  5. Пеперуди започва да пърхат в стомаха ви, когато някой само спомене тази книга, защото това означава, че можете пак да говорите за нея.
  6. Препрочитали сте я толкова много пъти, че вече сте загубили броя им.
  7. Мислите за героите като за ваш имагинерен приятел/приятелка.
  8. Обличате се като героите в книгата и това се превръща във ваш лайфстайл.
  9. Развълнувани сте, но и същевременно – уплашени, когато чуете, че ще бъде адаптирана за телевизия или кино. От една страна, се радвате, но от друга – знаете, че филмът никога не е толкова добър, колкото оригиналът.
  10. Всеки път, когато видите тази книга, възкликвате като Голъм от „Властелина на пръстените“: “my precious” (б.ред. – безценната ми).

Остава въпросът: „Може ли да имам повече от една любима книга?“

Точно като родител, вие твърдите, че обичате всичките си книги еднакво. Но ако сте честни със себе си, трябва да признаете, че една от тях ви е фаворит.

А какви са негативите от това да имате любима книга?

Няма. По принцип да имаш любима книга винаги е нещо положително. Но има шанс да стигнете много далеч – например книжна пристрастеност. Освен това може да нараните някой, който е причинил случайно нещо на любимата ви книга, взел я е случайно или не, макар и „само за минута“. Може да се стигне дори до бъркането на имена или избор на приятели с имената на героите от книгата.