Начало / Любопитно / 18 знаменитости – 18 любими книги

18 знаменитости – 18 любими книги

la-et-oprah25-oprahs-book-clubКак Опра е станала толкова мъдра? Как Бил Гейтс се е превърнал в толкова успешен човек, а Дж. К. Роулинг е станала толкова изобретателна? Редакторите на Huffingtonpost отговарят: „Ти си това, което четеш“. Дори президентът, Марк Зукербърг и Елен ДеДженерис са започнали от някъде. И от вестника, а и ние, вярваме, че началото е било с някоя добра книга.

Затова Ви представяме 18 заглавия, любими на 18 известни личности:

  1. Барак Обама – „Parting The Waters” от Тейлър Бранч

Когато не управлява страната си, или не служи за ролеви модел, или не менторства дъщерите си, президентът Обама почива с добра книга в ръка. Една от любимите му е за един от неговите идоли – Мартин Лутер Кинг-младши. Бранч е носител на „Пулицър“ за тази прекрасна биография.

  1. Дж. К. Роулинг – „Малки жени“ от Луиза Мей Алкът

Когато от в. „Ню Йорк Таймс“ помолили Дж. К. Роулинг да посочи любимия си литературен герой в момента, и този от детството му, отговорът бил един – Джо Марч от „Малки жени“. Може би не е случайно – малкото момиче Джо има изгаряща амбиция да бъде писател.

  1. Оуен Уилсън – „Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен

Оуен и Хък можеше да са добри приятели – Уилсън щеше да показва на героя как да провали сватба. Хък пък щеше да го научи как да съсипе погребението си. Да, класиката на Марк Твен се харесва на добросърдечните момчета.

  1. Опра Уинфри – „Завръщане към любовта“ от Мериън Уилямсън

Кой по-добре може да препоръча книга с духовни напътствия от Опра, чиято кариера е базирана на самоусъвършенстването и личната трансформация. Книгата на Уилямсън е сред любимите на Опра. Книгата е безценен наръчник за подобряване на взаимоотношенията, работата, здравето и надскачането на страховете. Звучи като нещо, което всеки има нужда да прочета.

  1. Чеви Чейс – „Моби Дик“ от Херман Мелвил

Голямата звезда на шоуто „Треска в събота вечер“ направи от комедията от грешки печеливш бизнес. Може би това обяснява любовта му към „Моби Дик“.

  1. Лена Дънам – „Catherine, called birdy” от Карен Къшман

Лена Дънам обича автобиографични книги от жени. Тя иска да публикува дневниците на майка си, а собствената й автобиография „Не съм от онези момичета“ й донесе 3 милиона долара. Така че не е изненадващо, че любимата й книга е за 12-годишно момиче от XIII век в Англия, която описва борбата си срещу наложен брак. Кейтрин е принудена да порасне.

7. Бил Гейтс – „For The Love Of Physics” от Уолтър Левин

Любимото четиво на Бил Гейт е с класи по-сложно от това, което сме учили по физика в последните класове. Професорът от Масачузетския университет прави този предмет вълнуващ и интересен. Гейтс казва: „Ще ми се повече хора да споделяха страстта на Левин към наблюдение, изчисляване и събиране на данни. Особено в дебата за важни неща като финансите, промените в климата, реформата в образованието, ваксините.“

  1. Хилари Клинтън – „Братя Карамазови“ от Ф. М. Достоевски

Когато не чете Библията, Хилъри прелиства любимата си книга – „Братя Карамазови“ . „Тя ме впечатли още, когато бях млада жена. Препрочетох я пак наскоро“, казва Хилъри. Странно, но книгата е любима и на друга бивша първа дама – Лора Буш.

  1. Марк Дзукербърг – „Енеиди“ от Вергилий

Основателят на Facebook чете за пръв път книгата в училище. Но още смята, че историята за построения от Еней град няма граници във времето и величието.

  1. Дейв Егърс – „Riding Trough Katrina With The Red Baron’s Ghost” от Малкълм Гарсия

Егърс има доста социално ангажирана нехудожествена литература в библиотеката си. Журналистът Гарсия е един от любимите му автори, когото Егърс нарича „спешен и провокативен“.

  1. Елен ДеДженерис – „Изкуството да се състезаваш в дъжда“ от Гарт Стайн

Първоначално Елън била скептична към книгата с герой говорещо куче. Но след това не може да спре да я препоръчва. „Семейството Ви ще я обикне. Приятелите Ви ще я обикнат. Наречете ме хазартен тип, но ще заложа, че дори котките Ви ще искат да им я препрочитате.“

12 Малкълм Гладуел – „The Geography Of Thoughts” от Ричард Нисбет

След като прочетем веднъж Малкълм Гладуел, никога няма да мислим повече за аутсайдерите по същия начин. Но след като е в Топ 100 на Най-влиятелните хора в света на с. „Таймс“ няма начин да не препоръчва мотивираща нехудожествена литература. За него Левит е „един от най-влиятелните мислители“.

  1. Стивън Спилбърг – „Последният мохикан“ от Джеймс Фенимор Купър

Спилбърг не режисира филмовата версия, но класиката на Джеймс Фенимор Купър, но това е любимата му книга.

  1. Мариса Майър – „The Design Of Everyday Things” от Дон Норман

Дразни ли Ви това, че не можете едновременно да отворите вратата на хладилника си и тази на миялната? Изпълнителният директор на Yahoo обича нещата да работят правилно. „Тази книга те кара да мислиш различно за дизайна, защото когато ежедневно работиш с едно нещо, то трябва да е много ефективно. Наистина достъпна и интересна книга“, казва за труда на Норман Майър.

  1. Айра Глас – „Save The Cat” от Блейк Снайдър

Водещият на „Американски живот“ е експерт в разказването на истории по радиото. От книгата на Снайдър той се вдъхновява за нови истории.

  1. Джилиан Флин – „Flowers in the Attic“ от В.С. Андрюс

Авторката на бестселъра „Не казвай сбогом“ харесва тъмни психологически трилъри и това не е изненада. „Сигурно ще стискам „Flowers in the Attic“ с треперещите си ръце на смъртния си одър“, казва тя пред в. „Ню Йорк Таймс“.

  1. Дейвид Седарис – „A Good Man Is Hard To Find” от Фланъри О‘Конър

Седарис може да превърне и най-лошата случка в забавна история. Южняшкият готически хумор на разказите на О‘Конът са едновременно провокативни и мъдри.

  1. Шерил Сандбърг – „Go Pt Your Strengths On Work” от Маркус Бъкингам

Директорката на Facebook и автор на бестселъри е голям фен на Маркъс Бъкингам, който прекарва години в изследването на компаниите. Той установява, че успехът на една фирма зависи от това, дали служителите имат възможност да дадат най-доброто от себе си в ежедневието си.

Прочетете още

maxresdefault

Пет впечатляващи факта за Дж. К. Роулинг

Създателката на Хари Потър издаде тази година и нова книга The Ink Black Heart е …