Начало / Класации / Други / 20 поредици и книги, провъзгласени за следващия Хари Потър

20 поредици и книги, провъзгласени за следващия Хари Потър

76e6e26da19fcf6ea58de5d697e30c6e-d5d6300Появата на сценария на пиесата „Harry Potter and the Cursed Child“ на книжния пазар в света възкреси Потърманията отново. Повече от две десетилетия поредицата на Дж. К. Роулинг за Хари Потър властва в света и се превърна в най-продаваната детска книга на всички времена. Популярността на борбата със злото на момчето магьосник и приятелите му постави началото на цял нов жанр в детската литература, а десетки писатели започнаха да използват същата схема, за а търсят поне малко от успеха на шотландската писателка. Така цяла вълна книги и поредици си прикачиха етикета „Новият Хари Потър“.

Ето някои от тях:

Поредицата „Гриша“ от Лий Бардуго

Поредицата „Реликвите на смъртните“ от Касандра Клеър

Поредицата „Артемис Фоул“ от Оуен Колфър

Поредицата „Игрите на глада“ от Сюзън Колинс

„Хрониките на Спайдъруик“ от Тони ДиТерлизи и Холи Блек

„Инкарсерон“ от Катрин Фишер

„Мастилено сърце“ от Корнелия Функе

Поредицата „Полулош“ от Сали Грийн

„Колеж за магьосници“ от Лев Гросман

„Кралицата на Тиърлинг“ от Ерика Йохансен

Поредицата „Здрач“ от Стефани Майър

„Нощният цирк“ от Ерин Моргенстърн

„Ерагон“ от Кристофър Паолини

„Домът на мис Перигрин за чудати деца“ от Рансъм Ригс

Поредицата „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“ от Рик Риърдън

„39 ключа“ от Рик Риърдън

„Името не вятъра“ от Патрик Ротфус

„Carry On“ от Рейнбоу Роуъл

Поредицата „Септимъс Хийп“ от Анджи Сейдж

„The Bone Season“ от Саманта Шенън

„Поредица от злополучия“ от Лемъни Сникет

Някои от тези прекрасни истории представят незабравими герои, като Пърси Джексън. Други се превърнаха в наистина културни явления – като „Здрач“ и „Игрите на глада“. Но все още никой не може да достигне Дж. К. Роулинг и нейния Хари Потър.

Прочетете още

maxresdefault

Пет впечатляващи факта за Дж. К. Роулинг

Създателката на Хари Потър издаде тази година и нова книга The Ink Black Heart е …

2 Коментари

  1. Ема Блум

    Съгласна съм, че Хари Потър е супер готина поредица и не отричам, че съм я чела 6 пъти, но е прекалено да казвате, че тя не може да бъде надмината и аз знам книгите, които може да сравняваме с нея. Вие сте написали тази поредица, но не сте прави, тъй като тя няма нищо общо с Хари Потър. Поредицата за мис Перигрин е серия, която е не по-малко завладяваща от Хари Потър. Първата книга e вълнуваща фентъзи книга, която ще ви заведе в страната на мечтите ви. Дом, обитаван от странни деца, наречени ,,чудатите,,. Мястото, където живеят се нарича ,,времева примка,,. Там се повтаря само един и същи ден-3 септември 1940 година, през втората световна война. Това обаче не е най-чудатото в книгата. Децата, които живеят там могат да правят невъзможното. Ако вземете огън с гола ръка, ще се изгорите жестоко, нали? Ема Блум е момиче, което създава огън с ръцете си. Всяко дете би искало да полети. Олив Аброхолос Елефанта е момиче, което го може наистина. Тя трябва да носи обувки от олово за да не се понесе във въздуха. Хю Ейпистън е момче, в което живеят пчели. Хорас Сомнансон е момче, страдащо от пророчески сънища. Инок О Конър може да съживява мъртъвци за кратки периоди от време. Клеър Денсмор има допълнителна уста на тила си. Бронуин Брънтли е удивително силно момиче. Фиона Фройнфелд може да кара растенията да растат много бързо. Джейкъб Портман може да вижда душесмучещи чудовища, наречени ,,гладните сенки,,. Те са невидими за всички, освен за него. Когато един гладен изяде достатъчно чудати, той се превръща в гадина-същество, което много прилича на човек по всичко, освен по едно-гадините нямат зеници. Има и книги Домът на мис Перигрин за чудати деца, Градът на гладните, Библиотеката на душите и Атлас на дните. Четвъртата още я няма преведена, но съм сигурна,че и тя ще е супер.

  2. Ема Блум

    Гледайте и филма!