Начало / Любопитно / Четенето удължава живота

Четенето удължава живота

bookКнигите не само разкриват нови и непознати животи. Те буквално удължават живота на читателите си. Това установи проучване на академичното списание „Social Science & Medicine“, продължило години.

Както наскоро стана ясно, прочетена глава на книга на ден държи далеч лекарите. Оказва се, че книгите влияят и на продължителността на живота. „Запалените читатели живеят по-дълго“, съобщават авторите на изследването.

Анализът е направен, след като са проучени 3535 души на възраст над 50. Те са наблюдаване 12 години, като са разделени на няколко групи – нечетящи, четящи по 3,5 часа на седмица и четящи повече от това. Учените установили, че втората група (по 3,5 часа на седмица) имат със 17% повече шанс да надживеят периода на проучването от 12 години, от тези, които въобще не отварят книга. При третата група шансът скача до 23%.

„Хората, които четат поне по половин час на ден имат забележително предимство да оцелеят повече от тези, които не четат“, казва за „Ню Йорк Таймс“ водещата на експеримента Бека Леви, професор по епидемиология в Йейл. Тя допълва, че четенето на книги дава по-голямо преимущество за качеството и продължителността на живота в сравнение с това на вестници и списания. Освен това екипът й установи, че „книгите пазят живота без значение от пола, здравето, богатството, или образованието на четящите ги“. „Това изследване доказва, че ползата от четенето на книги включва и по-дълъг живот за тези, които ги четат“, завършва Леви.

Прочетете още

57289477_1902053006567482_1210749137553719296_o

Нещата, които изяждат времето ни за четене

Няколко стъпки, които ни приближават към любимите книги ОТКРАДНИ ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ – това е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *