Начало / Критика / Как да започнете да четете отново

Как да започнете да четете отново

Джеси Дугън, www.bookriot.com

succ

Наскоро ме попитаха коя е книгата, която може отново да върне човек към четенето. А това е сериозен въпрос. Препоръчах няколко книги от различни жанрове, но знаех, че нито една от тях не е търсения отговор. Веднъж след като свикнете, четенето се превръща в лесен навик. Но все още има хора, за които това е предизвикателство. Четенето е лесно, но да четеш повече или да започнеш да го правиш след прекъсване е трудно. Ето как да го постигнете:

Най-добрият начин да започнеш да четеш повече е… да седнеш и да започнеш да четеш.

Да, знам, това звучи много просто. Вероятно сте очаквали, че ще ви затрупам със съвети и трикове, а вместо това ви давам най-очевидния отговор. Приемете, че четенето е навик, който трябва да се развива. Вие трябва да го изберете и до пред много други неща, много от които наистина обичате да правите – като например да играете на компютъра или телефона, да подреждате гардероба си или да прекарвате време с приятелите си. Това е избор, който постоянно ще трябва да правите и понякога ще избирате да не четете – това не е проблем. Защото става дума за самотно занимание, а понякога е добре да прекарвате време край хора.

Изберете да почетете вместо друго занимание веднъж или два пъти в седмицата и вече ще сте на прав път – четете отново. Но изборът понякога е труден. Днес, вместо да чета, отидох на разходка, пазарувах и подремнах. Но пък прочетох доста страници след вечеря. Ако все пак не ви се получава, ето няколко допълнителни насоки как да превърнете четенето във всекидневие.

Опитайте нов жанр

Ако сте занемарили четенето, пробвайте с нов жанр. Вкусовете на човек се променят, а и наистина това е добър начин да откриете нова територия за вашите възприятия. Смяната на жанра понякога действа като електрошок на цялата ви читателска система.

Опитайте нов формат

Ако имате електронен четец или телефон с опция за четене на книги, лесно можете да откриете, че всяко място е подходящо за прехвърляне на една-две глави. Вместо да прекарвате времето в градския транспорт, безцелно зяпайки социалните мрежи, можете да почетете. Другият вариант е да пробвате с аудиокниги, но започнете с по-лесни за възприемане текстовете и постепенно преминете към по-солидни литературни трудове.

Намерете си съмишленици

Няма по-добър начин за въодушевяване от четенето от разговор с други читатели. Книжните клубове се възраждат и благодарение на тях често се докосваме до книги, към които иначе не бихме посегнали. А е и добро извинение да похапнете навън в приятна компания, докато обсъждате книги. Ако не ви привличат срещите на живо, съществуват много онлайн опции.

Поставете си цел

Четенето е полезно за вас и понякога просто трябва да си поставите цел, за да се мотивирате. Опитайте с една книга на месец или 20 минути четене всеки ден. Можете да изберете и годишно книжно предизвикателство – пълно е с различни видове в интернет.

И не забравяйте – не е нужно да четете, за да водите пълноценен живот. Не си мислете, че сте лош човек, защото не четете. Защото просто не сте длъжен да го правите. Но четенето ще добави ново богатство от мисли, идеи и усещания към живота ви, така че опитайте. Направете го свой приоритет за кратко. А сега затворете компютъра и му дайте шанс!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …