Начало / Свят / Бивша полицайка победи Дж.К. Роулинг за крими награда

Бивша полицайка победи Дж.К. Роулинг за крими награда

2592453739Бившата служителка в полицията Клеър Макинтош победи не кой да е, а Дж. К. Роулинг и грабна най-популярната награда за криминална литература на Великобритания Theakstons Old Peculier Crime Novel.

Офицер Макинтош впечатли журито с дебютния си роман „I Let You Go“ и изпревари за приза „В служба на злото“ – третата книга за частния детектив Корморан Страйкс, написана от Роулинг с псевдонима Робърт Галбрейт. Романът й бе 12 седмици начело на британските класации за най-продавани книги и бе сред най-бързо продаваните английски криминалета за 2015 г. Вдъхновение за историята й стават две трагични събития, едно от които – много лично.

Макинтош е бивш инспектор в участъка Темз Вали, но се отказва от униформата, за да стане писател. Сред предшествениците й като лауреати на наградата са имена като Вал Макдърмид, Лий Чайлд, Марк Билингам, Сара Хилъри и др. Макдърмид също бе отличена тази година – за цялостно творчество. Освен престиж, призът носи на победителката и чек за 3 000 лири и индивидуална гравирана халба за бира.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

39-5882875d70ba085ab1c

Финландка, пишеща на шведски, стана писател на Скандинавия

Моника Фагерхолм създава романи за човешките отношения Северният съвет ѝ отсъди тазгодишната си литературна награда, …