Начало / Свят / “Хари Потър и прокълнатото дете” – всичко, което трябва да знаете

“Хари Потър и прокълнатото дете” – всичко, което трябва да знаете

pottermore special rehearsal edition ebook cover30 юли наближава и нетърпението на феновете на Хари Потър вече приближава точката на кипене. На тази дата е рожденият ден на Хари и се очаква да излезе новата част от поредицата за него – „Хари Потър и прокълнатото дете“. Дж. К. Роулинг се погрижи за почитателите на момчето магьосник, като на сцена е едноименната пиеса, сценария на която сама написа. Именно той е въплътен в новата книга.

Театралният критик Доминик Кейвъндиш обясни за в. „Телеграф“ какво е видял в пиесата и даде насоки какво да очакваме от книгата.

„Хари Потър е най-известното момче-магьосник в литературата и най-вероятно вече засенчва дори и Гандалф, като най-рентабилен магьосник. Цикълът от седем книги на Дж. К. Роулинг заема първо място като най-добре продаваната книжна поредица за всички времена ( повече от 450 млн. копия по света), като последните четири книги от поредицата също счупиха рекорда за най-бързи продажби. Целулоидните адаптации сформираха втората най-печеливша филмова поредица, възлизаща на стойност от 77 милиона долара. Точно когато изглеждаше, че Потър манията затихваше след последното капиталовложение „Даровете на смъртта2“, 2011г., миналия юни беше обявено, че Роулинг ще добави франчайз в театрален вид на поредицата. “Хари Потър и Прокълнатото дете” ще формира “осмата история в поредицата и първата официална история, която ще се изпълнява на сцена”. С други думи, сагата продължава…“, казва Кейвъндиш.

l-r_Ron_Weasley_(Paul_Thornley),_Hermione_Granger_(Noma_Dumezweni),_Rose_Granger-Weasley_(Cherrelle_Skeete)-large_trans++SFXWNnhoSSUDZbpG8a9LxGnpLNcb4JBmotpFYXdp7d8Официалната премиера е на 30.07. в “Hogwartsian Palace Theatre” – зрелищна готическа грамада (построен през 1891г.), разположена в сърцето на Западния Край. Очаква се разстилането на червен килим да заслепи дори филмовите премиери на “Leicester Square”, особено след като театърът е украсен с принадлежности на „прокълнатото дете” три месеца преди официалното откриване на постановката. Първото изиграване на двете части обаче бе на 7 и 9 юни.

“Всяко отделно предварително представление ще бъде уникално, а аудиторията ще вижда версията, където сме в процес на разработка”, обяснява режисьорът Джон Тифани. Драматизацията е разработена в 2 части, като това може да причини известни логистични главоболия за публиката, която би искала да съедини историята в правилната и последователност.

Винаги е било трудно да си Хари Потър. В пиесата той е претоварен с работа служител в “Министерството на Магията”, съпруг и баща на три деца на ученическа възраст. Докато Хари се бори с миналото, най-малкият му син – Албус трябва да се бори с тежестта на семейното наследство, което никога не е искал. Докато минало и настояще се сливат зловещо, и бащата и синът научават неудобната истина: понякога тъмнината идва от неочаквани места.

“Хари Потър и Прокълнатото дете”: 8 неща, които феновете мислят, че ще се случат:

Изненадващо, вече може да направим силни предположения до какво могат да доведат вечерите на премиерата.  “Прокълнатото дете” започва 19 години след като лорд Волдеморт е победен, което е точно мястото, където Роулинг ни остави в последната си книга „Хари Потър и Даровете на Смъртта“.

Около страница 615, читателите се присъединиха към Хари и настоящата му съпруга Джини ( Уизли, сестрата на Рон) на гара Кинг Крос, люлеейки в ръце средното си дете Албус Северус, на когото му предстои да започне първата си година в Хогуъртс, заедно с най-голямото дете Джеймс. Дъщерята на Рон – Роуз също е на път за училище, както и „малкият Скорпиус“ – най-малкият син на врагът на Хари от училище Драко Малфой.

“Той ще се оправи” – прошепна Джини, докато Хари неволно докосна белега си с форма на светкавица. Белегът не го болеше от 19 години. Всичко беше наред…”

Тази настройка за ново приключение е толкова тръпчива, колкото човек може да си пожелае.

Като допълнение, в публикация на сайта Потърмор през 2014, Роулинг също скицира това, в което главните герои биха могли да се превърнат.  Хари – вече Аврор – член на елитен съвет от служители-специалисти, тренирани да залавят тъмните магьосници, който неохотно отпочива с Рон (който има магазин за шеги) и Хърмаяни (вече подначалник в отдела за правоприлагането на Магическото Право) – статутът  на постепенно посивяващите знаменитости.

Ако „Прокълнатото дете“ е просто епилог за кризата на средната възраст на Хари, пиесата нямаше да бъде резервирана в толкова голям театър.  Тя е подходяща за деца на възраст от 10 нагоре. В нея играят 34 човека – което предполага, че ще е епична….

Продуцентът Соня Фрийдмън и нейния сътрудник Колин Калъндър бяха първите, които имаха идеята за създаването на нова пиеса за Хари Потър на сцена. Именно те предложиха това на Дж. К. Роулинг и нейния мениджър и представиха писателката в процеса на работа по пиесата с режисьора Джон Тифани.

“Прокълнатото дете“, обаче е рожба на Роулинг  и нейната наслада от това да се завърне на планетата „Потър“ е очевидна.  Обявлението й в Туитър беше сбито: “Много съм развълнувана…”, но беше по-развълнувана за предстоящия кастинг. Режисьорът Джон Тифани и сценаристът  Джак Торн се кредитират и за съавтори, предоставяйки им безпрецедентни възможности за оформянето на историята. Тифани се е сдобил с репутацията на организатор на големи театрални събития чрез своите пробиви като “Черният часовник”

“Осъзнавам, че трябва да дам на феновете си това, което обичат, заемайки се с тази история на справедливостта и изследвайки психологията на порасналия Хари Потър със същия епичен замах, с който са направени и книгите и филмите, но по различен начин. Знам от това, че виждам вълнението в децата, с които споделях книгите си, че трябва да възвърнем тъмнината. Трябва да има нова опасност“, казва още Роулинг.

37-годишният Торн се наслади на трансфер в Уест Енд, заедно с адаптацията си от 2013 на шведската вампирска сензация “Покани ме да вляза”, режисирана от Тифани (но той си е направил по-голямо име, работейки с  Шейн Медълз в телевизията по филмовата поредица „Това е Англия”). Фен на Хари Потър до костите си, той заявява: “Аз четях всички книги и ходех на кино и гледах всички филми сам, когато бях на 20. Бях дълбоко влюбен в историята на Хари Потър.”

В ролите са Джейми Паркър, който играе Хари, Нома Думезвени (Хърмаяни) и Пол Торнли (Рон). Те не са от хората, които се водят единствено от звъна на парите, но сега са готови да направят няколко скока нагоре по стълбата на славата, ако всичко мине добре.

Тифани и нейния екип подкрепиха каузата за многообразието като наеха родената в Свазилент Думезвени за ролята на Хърмаяни. Докато някои се обърнаха към социалните медии, за да се оплачат от това отклонение от образа на Ема Уотсън във филмите, по-добре информираните и справедливо мислещи фенове се зарадваха. Нещо повече, по-бързо от това някой да извика „Експелиармус“, Роулинг написа в Туитър: “Канон: Кафяви очи, къдрава коса и много умна. Бялата кожа никога не е била определяна. Роулинг обича чернокожата Хърмаяни”. Щом Хелън Мирън може да играе Кралицата, тогава и Думезвени може да изиграе Хърмаяни. Това е тетър, скъпи хора.

Представлението вече постави рекорд за Уест Енд, когато за него бяха продадени 175, 000 хиляди билета в рамките на 24 часа.  Ключовият проблем е, че трябва да преминеш през целия Хогуортс, а не просто да се потопиш в една постановка.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

800px-Harry_Potter_Complete_Set_2511

Хари Потър стана още по-популярен у нас и по света през пандемията

Издателите на поредицата обявиха ръст в продажбите От Bloomsbury Publishing заговориха и за своеобразен феномен, …

2 Коментари

  1. От няколко месеца излиза една и съща статия с една и съща информация, но пренаписана от един или друг автор. Няма лошо, но феновете в България, които нямат възможност да си купят билети и да отидат да гледат на живо представлението в Лонон биха изкали да узнаят други неща.
    На пример аз бих искала да знам кога излиза книгата на български пазар. И още вярно ли е, че за всички други страни освен Великобритания, се предвижда само електронен вариант на „Хари Потър и прокълнатото дете“?

    • Елена Бойчинова

      Здравейте, за съжаление за момента не разполагаме с информация кога и в какъв вид ще излезе „Хари Потър и прокълнатото дете“ на български език. Нетърпеливи сме да разберем и сме сигурни, че скоро и българските издатели ще съобщят това.