Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Марк Хадън

Читателски дневник: Любимите книги на Марк Хадън

haddonМарк Хадън е най-популярен у нас с бестселъра си „Странна случка с куче през нощта“, но се утвърди с „Петното“ и „Червената къща“. Той притежава способността да прониква в съзнанието на героите си, дори и на онези, които повечето от нас не могат дори да започнат да проумяват. Следва английска литература в Оксфорд. Първата си книга публикува едва 22-годишен и оттогава не спира да пише. Работил е като илюстратор и аниматор, автор е на две радиопиеси. Той е и поет, няколко пъти номиниран за награди; художник със самостоятелна изложба в Оксфорд. Печелил е два пъти награда за пиесата си „Микросапун” за ВВС.

Хадън се слави и с това, че е голям читател, а напоследък – запален слушател на аудио книги. Затова е новият гост в рубриката „Читателски дневник“.

„Beowulf“

Тази книга е рядко явление в литературата – превод шедьовър на книга шедьовър. Обожавам прочита й от Шеймъс Хийни. Мога да го слушам отново и отново. Всъщност този човек мога да го слушам да ми чете за застрахователни полици, даже.

„Ема“ от Джейн Остин

Ема Уудхаус е една от най-обичаните, но и най-вбесяващите героини в английската литература.

„Моби Дик“ от Херман Мелвил

Когато за пръв път прочетох тази книга останах запленен. В нея има пасажи, в които според мен Мелвил съперничи на Шекспир.

„Изгубеният рай“ от Джон Милтън

Слушах тази книга, когато ми се налагаше редовно да пътувам между Оксфорд и Лондон. Дългите и завъртяни изречения на Милтън са като руски матрьошки, изискват много солидно внимание и концентрация.

“Жената в бяло” от Уилки Колинс

Първата криминална история. Така наричат тази книга. Много фина и интригуваща от начало до край.

“Bleak House” от Чарлс Дикенс

Върховна. Връща ме във времето.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …