На фокус
Начало / България / Книги в балон: русенската библиотека пази книгите си с революционен метод

Книги в балон: русенската библиотека пази книгите си с революционен метод

13301256_1065584510164579_8243215066773139435_oНай-ценните издания в русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъдат пазени и реставрирани по уникален за България начин, съобщи бТВ.

Най-ценните и стари книги в институцията ще бъдат чистени – балон с азот. До този момент у нас най-използваната практика е с амоняк и формалин.

„На практика се извлича целият кислород от този балон, остава само на азот, така по този начин всички микроорганизми умират. С този метод е дезинфекцирана и консервирана Паисиевата история и част от фондовете на Александрийската библиотека”, сподели за телевизията директорът на библиотеката Теодора Евтимова.

Най-старата книга, опакована в балона, е руско издание от XIV в. Първата печатна книга на български език от 1806 г. „Кириакодромион” на Софроний Врачански, първото издание на „Рибния буквар” на Петър Берон от 1824 г., както и първата карта на България на български език, отпечатана през 1843 г., също са запечатани в балона.

Книгите ще престоят затворени около месец. След това ще бъдат преместени в специално помещение и ще се пипат само с памучни ръкавици.

Това не е първата иновативна идея на библиотеката в последните дни. Вече бе дадено началото на проекта „Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“. Проведе се обучение на библиотекари за работа с 3D принтер, 3D скенер. Обучители бяха библиотекари от Регионална библиотека „П. К. Яворов“ в Бургас. Беше направен и тест на 3D принтера, който изработи своя първи модел.