Начало / България / Деца стават супербиблиотекари в Русенската библиотека

Деца стават супербиблиотекари в Русенската библиотека

Лятното приключение позволява малчуганите да натрупат много знания

347398091_590425359880267_6291549053641813205_n

По традиция всяко лято в „Библиотечко” – детския отдел на Русенската регионална библиотека „Любен Каравелов, се провеждат ваканционни занимания за деца от 1-ви до 4-ти клас. Aтелиетата по различни теми са оформени съобразно възрастта на децата и са естествено допълнение към учебните предмети, заложени в програмата на училищата. Занятията имат продължителност пет дни. Основният метод на обучение е „учене чрез игра“.

Така децата имат възможност да надградят уменията си, да се учат на стратегии, да включат логическо мислене и да натрупват социални умения. Обучение от такъв вид е интересно за учениците и помага за концентрацията им върху изучавания материал. В резултат децата не търсят дигитални устройства за забавление, общуват помежду си, решават казуси и създават екипи. Те са изцяло погълнати от заниманията, в които вземат участие в „Библиотечко”.

Обучението чрез забавление в играта спомага да решим още един важен проблем при днешните деца – липсата на концентрация. С навлизането на все повече „умни“ технологии младите хора свикват да работят с много устройства наведнъж, а това сериозно вреди на умението им да остават фокусирани за по-дълго време само върху едно нещо.

В рамките на няколко месеца малчуганите имат възможност да развият творческо мислене и въображение, да разпознават и контролират своите емоции, за да общуват пълноценно и не на последно място, да създават нови приятелства

347443662_594337212822415_8236225065904973502_n

За лятото на 2023 г. се оформи поредица за деца-супербиблиотекари

В ателиета като „Супербиблиотекари в света на Космоса“, „Супербиблиотекари в света на книгата“ и др. нашите малки участници имаха възможност да натрупат знания от различни сфери, да научат нови думи, да изработват самостоятелно предмети и рисунки, съобразно темата, като фантазират и си обменят идеи. Книгите бяха винаги верен помощник на децата в заниманията. Това доказва, че любовта и интересът към книгите са „заразни“ и бавно, но сигурно малките читатели се привързват към тях и стават приятели.

Най-полезното е, че се изгражда среда от четящи деца и сред тях всеки открива своето четиво, оценява се необятния свят на герои, истории, приключения, мъдрост и знания. Като истински приключенци, те се запознаха с начините да се събере проверена информация от богатия фонд на библиотеката. Имаха възможност да разгледат специфични отдели в сградата, да се запознаят отблизо с работата на различни специалисти, да научат, че освен книги, има разнообразна помощна научна литература, речници, справочници, енциклопедии.

„Библиотечко“ даде старт и на ново ателие това лято. Предложихме на малките ни приятели възможност да получат знания по новогръцки език. Заниманията бяха предназначени както за деца, които нямат никакви познания по гръцки, така и за такива, които имат досег с езика и желаят да се задълбочат в лексиката и граматиката. В курса основно бе практикуването на езика чрез игри, текстове и диалози. Паралелно с усвояването на езика, децата имаха възможност да обогатят знанията си и за гръцката култура и митология, както и да участват в креативни художествени проекти. Радваме се, че нашите лингвисти успяха да научат цялата гръцка азбука, като приложиха знанията чрез поредица от граматични упражнения и в края на обучението всеки можеше да напише личното си име абсолютно сам.

В списъка с предложения за летни срещи включихме също седмиците „Човешкото тяло в 60 секунди“, „Околосветско пътешествие“, „Архитектурно-строителна работилница“

347595314_598956179027185_8115963183508429072_n

Обсъждахме и разговаряхме за парите и как се печелят те

Щастливи сме да обобщим съвместната ни работа с участниците в Ателие „Забавна финансова грамотност. Много споделяхме – за мечтите, за бъдещето, за желаната професия. Децата добиха умения да разделят желание от нужда. Решавахме казуси по различни теми и всички участници бяха много активни, даваха предложения, изказваха мнение и се вълнуваха за финансовите въпроси.

Интересно и полезно беше Ателието „Етнопътешествие в България“ с ръководител Петя Кирилова. Малките родолюбци се запознаха с красотата на българската народна носия, усетиха магията на шевиците и рисуваха върху стъкло. Смело и харесано от децата се оказа приготвянето на питка по традиционна българска рецепта.

За заниманията през месец август привлякохме ученолюбиви деца, които искат да научат и надградят знания по английски език, организирали и работилнички за развитие на фината моторика и стимулиране на творческото мислене. Ще има и дни, наречени „Чудният свят на музиката– те ще са весели и различни. Освен образователна част и познания, както и основни музикални понятия, участниците ще се запознаят с любопитна информация, ще използват наличните музикални инструменти, с които разполага сектор Изкуство в библиотеката.

Целта е в децата да се създават умения за работа в екип

Чрез летните групи се провокира любознателност към науката и се съчетава полезното с приятното. Обучението с помощта на играта прави така, че участниците в нашите ателиета да имат възможност да обогатяват знанията си, да избират допълнителна литература от библиотечния фонд и най-хубавото според нас – да съхранят незабравими преживявания и спомени с нови приятели на различна възраст.

Това, което може би ни разграничава от останалите библиотеки е, че „Библиотечко“ е изграден с мисъл и отношение към Русе –  да свързва децата с богатото наследство на града. Специалното място на реката в градския живот и изключителната общност от интелектуалци, артисти, хора на изкуството, търговци, бизнесмени прави Детски отдел притегателен център за малки и големи.

„Библиотечко“ е отворено пространство с обособени зони с различно предназначение. То привлича децата от всички възрасти с цветово и пространствено оформление и тематични акценти. Радваме се, че нашето място е предпочитано както от родители на бебета и малки деца, така и от ученици и тийнейджъри. „Библиотечко“, освен територия за летни занимания, сближава децата с книгите и познанието и осигурява зони както за съвместни занимания, така и за уединение. Свободата на движение на децата и възможността да докосват и разгледат всичко, до което имат достъп, прави книгите част от техния естествен свят на игра и откривателство.

Желано място от нашите посетители е пространството на залата Сетивен свят, от която децата излизат впечатлени и щастливи. Макета на големия кораб е място за игри и мечти. Разполагаме с внушителен градински шах

356196207_603197335269736_3461061504525149534_n

Библиотеките са важен фактор на промяната в обществото

Желателно е да заемат своето активно място като центрове на информация и наука, каквото им е отредено в други държави. Живеем в нови времена, в които книгата не е издигната на онзи пиедестал, на който е била преди години. Конкуренцията за внимание – и на възрастните, и на децата – е жестока, и ако искаме четящо поколение, е необходимо да започнем да включваме книгите в живота на децата от най-ранна възраст, да им показваме магичния фантастичен свят, а те да развиват въображението си.

Екипът на „Библиотечко“ вярва силно, че малките промени днес могат да дадат големи резултати утре, стига да започнем тази промяна от нас самите, поставяйки фокуса върху децата. Защото – по думите на Емили Бушуолд, децата стават читатели в скута на своите родители.

Текст: Грета ЦуфелдеБояна КостадиноваМилена ДерменджиеваИва Цветкова

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …