Начало / Любопитно / Знаете ли че: Худини, Чайлд и Дал са били шпиони

Знаете ли че: Худини, Чайлд и Дал са били шпиони

Колкото и да си мислим, че знаем всичко за любимите си известни личности, винаги се оказва, че има нещо, което може да ни изненада. Юлският брой на списание „Рийдърс дайджест“ разкри един любопитен факт, който свързва известния фокусник Хари Худини, майсторката в кухнята Джулия Чайлд и един от най-обичаните автори на детски книги Роалд Дал.

houdini elephant tubeХари Худини, магьосникът, който шпионира по пътя си към славата

В началото на кариерата си в края на XIX век Хари си печели немалко проблеми с измами, за които е затворен от полицията. Това предизвикало голямо публичен смут, името му се появило по първите страници на вестниците. Худини обаче предизвикал интереса не само на обикновените хора, но и на разузнаванията на САЩ и Великобритания. Според биографията му, излязла през 2006 г. и Скотланд Ярд, и Сикрет Сървис го използвали да доставя важна информация, която събирал по време на турнетата си в Европа и Русия. Според книгата, в замяна Худини получил популярност. Така например супериндендантът на Скотланд Ярд Уилям Мелвил му помогнал да организира едно от най-зрелищните си измъквания пред мениджърите на Лондон Тиътър.

Джулия Чайлд – готвачката с вкус към опасности и приключения

Джулия Чайлд не винаги е била икона на френското кулинарно изкуство. В биографията си „Моят живот във Франция“ тя признава, че развива вкуса си за френска храна едва когато е в средата на 30-те си години и не заживява в Париж. Но какво е правила преди това? Работила е за Офиса по стратегически разследвания (OSS), предшественик на ЦРУ. Чайлд се присъединила към службите през 1942 г., след като разбрала, че не може да постъпи в Женския корпус на армията. Там имали ограничения – не наемали по-високи жени от 182 см. Оказало се, че тя е по-висока и не може да бъде наета. Една от първите й задачи била да приготви акули, които да прикрият торпеда с експлозиви, предназначени за унищожаването на германски подводници, да бъдат взривени от любопитни същества. Според докладите тя била много добра в тази работа. След това Чайлд била пратена в Цейлон (Шри Ланка днес), а след това – в Китай, където служела за готвач на служителите на OSS. ЦРУ все още пази в тайна с какво друго се е занимавала там, но се знае, че изживяла не едно и две опасни приключения. Тази работа й донесла още нещо – запознала се с офицера от службите Пол Чайлд, за когото се жени през 1946 г. Именно Пол бил назначен на служба в Информационната агенция на САЩ във Франция. Джулия трябвало да напусне работата и използвала времето си да готви. Останалото е кулинарна история.

imagesРоалд Дал – любимецът на жените, който се влюбил в писането

Много преди да напише „Чарли и шоколадовата фабрика“ Роалд Дал служел като пилот на Кралските военновъздушни сили по време на Втората световна война. Но след като получил сериозни наранявания при катастрофа през 1940 г., бил преместен в английското посолство във Вашингтон. Той омаял висшето общество и станал много популярен сред дамите във Вашингтон. Всъщност – толкова популярен, че британските тайни служби решили да го използват като професионален съблазнител на властни жени, пред които да лобира за интересите на Обединеното кралство. Не всичко обаче било забавление и купон. Едно от завоеванията му – Клер Буут Лус, член на американската камара на представителите и съпруга на основателя на списание „Тайм“, била толкова ненаситна в леглото, че Дал се молел да бъде освободен от задълженията си, за да се спаси от нея. В крайна сметка обаче работата му се оказала много полезна. Той не само предизвикал подкрепа за Великобритания в САЩ във време, в което никой американец не искал страната му да се включи във войната, но и успял да предаде откраднати важни документи на британското правителство. Освен това Дал пише пропагандни текстове в американските медии. Всъщност точно така открил таланта и любовта си към писането.

Прочетете още

Cassidy-Snowden-Holder

Едуард Сноудън написа и книга в изгнание

На фокус в нея е американското правителство Обвиняем от шест години, шпионинът живее в Москва …