Начало / Автори / Животът ми преди писането: Дейвид Мичъл искал да работи във фар

Животът ми преди писането: Дейвид Мичъл искал да работи във фар

maxresdefaultВ последните години Дейвид Мичъл се изстреля във висините на литературните среди. За ракета-носител му послужи бестселърът „Облакът Атлас“, който бе успешно филмиран с Том Хенкс и Холи Бери в ролите.

Но какво е щял да бъде животът му без писането на книги? На този въпрос Мичъл отговори за в. „Гардиън“.

„Желанията ми за това, какъв исках да стана, като порасна, се променяха с времето. Първият ми спомен за мечтана работа беше, когато бях на 5, или на 6, в средата на 70-те. Исках да бъда млекар. За това вина имаше комикът Бени Хил и неговият хит “Ernie (The Fastest Milkman in the West)”.

На около 8-годиша възраст исках да бъда изобретател. Тогава правех космически кораби от кутии за обувки, памук, рула от тоалетна хартия и лепило. Като професионален откривател щях да открия цвят, който никой никога не е виждал. За съжаление опитите ми винаги приключваха с някакво ужасно сиво. Представях си пътешествия в космоса, изобретения в стила на Джеймс Бонд и чаровни андроиди.

На 10 открих футбола и започнах да мечтая да стана футболист. Най-добре – в „Ливърпул“ в ерата на Кийган и Далглиш. Нямах много нюх пред гола, затова си мислех, че ще бъда защитник. Но трябва да призная, че бях изключително слаб спортист. В училище само по милосърдие ми пишеха оценки, като учителят ми г-н Смит призна, че „давам най-доброто от себе си“.

На12 вече исках работата ми да не е свързана с присъствието на хора. Много добре ми звучеше работата в морски фар. Щях да бъда самотният Господар на моретата, да комуникирам чрез морзова азбука, да спасявам живот с отдаденост. Автоматизацията обаче направи тази професия излишна. Затова реших, че искам да бъда горски стражар – нещо близо до Арагорн в реалния свят. Дори сега обичам да се разхождам в горите. Това ми помага да успокоя мислите си и да засиля емоциите си.

Когато получих първия си компютър на 13 или 14, реших, че ще програмирам игри. Правех го на Бейсик. Но най-много ми харесваха разказите на игрите, на техните измислени светове. Това ме привличаше повече от програмирането. Така и не научих програмни езици, иначе щях да стана милионер с Warcraft.

Но като се замисля, мечтаех да стана писател през цялото си детство.“

Прочетете още

24499258

Дейвид Мичъл отново ще публикува разказ в „Туитър“

Дейвид Мичъл реши отново да публикува свой разказ в „Туитър“, съобщи thebookseller.com. Разказът ще бъде …