На фокус
Начало / Автори / Животът ми преди писането: Дейвид Мичъл искал да работи във фар

Животът ми преди писането: Дейвид Мичъл искал да работи във фар

maxresdefaultВ последните години Дейвид Мичъл се изстреля във висините на литературните среди. За ракета-носител му послужи бестселърът „Облакът Атлас“, който бе успешно филмиран с Том Хенкс и Холи Бери в ролите.

Но какво е щял да бъде животът му без писането на книги? На този въпрос Мичъл отговори за в. „Гардиън“.

„Желанията ми за това, какъв исках да стана, като порасна, се променяха с времето. Първият ми спомен за мечтана работа беше, когато бях на 5, или на 6, в средата на 70-те. Исках да бъда млекар. За това вина имаше комикът Бени Хил и неговият хит “Ernie (The Fastest Milkman in the West)”.

На около 8-годиша възраст исках да бъда изобретател. Тогава правех космически кораби от кутии за обувки, памук, рула от тоалетна хартия и лепило. Като професионален откривател щях да открия цвят, който никой никога не е виждал. За съжаление опитите ми винаги приключваха с някакво ужасно сиво. Представях си пътешествия в космоса, изобретения в стила на Джеймс Бонд и чаровни андроиди.

На 10 открих футбола и започнах да мечтая да стана футболист. Най-добре – в „Ливърпул“ в ерата на Кийган и Далглиш. Нямах много нюх пред гола, затова си мислех, че ще бъда защитник. Но трябва да призная, че бях изключително слаб спортист. В училище само по милосърдие ми пишеха оценки, като учителят ми г-н Смит призна, че „давам най-доброто от себе си“.

На12 вече исках работата ми да не е свързана с присъствието на хора. Много добре ми звучеше работата в морски фар. Щях да бъда самотният Господар на моретата, да комуникирам чрез морзова азбука, да спасявам живот с отдаденост. Автоматизацията обаче направи тази професия излишна. Затова реших, че искам да бъда горски стражар – нещо близо до Арагорн в реалния свят. Дори сега обичам да се разхождам в горите. Това ми помага да успокоя мислите си и да засиля емоциите си.

Когато получих първия си компютър на 13 или 14, реших, че ще програмирам игри. Правех го на Бейсик. Но най-много ми харесваха разказите на игрите, на техните измислени светове. Това ме привличаше повече от програмирането. Така и не научих програмни езици, иначе щях да стана милионер с Warcraft.

Но като се замисля, мечтаех да стана писател през цялото си детство.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

24499258

Дейвид Мичъл отново ще публикува разказ в „Туитър“

Дейвид Мичъл реши отново да публикува свой разказ в „Туитър“, съобщи thebookseller.com. Разказът ще бъде …