На фокус
Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Дейвид Мичъл

Читателски дневник: Любимите книги на Дейвид Мичъл

maxresdefault-1Дейвид Мичъл е автор на литературните хитове „Облакът Атлас” и „Хилядите есени на Якоб де Зут” и два пъти попада сред номинираните за наградата „Букър”.

Ето кои са трите книги, които го оформят като писател, чиято последна книга на български е „Слейд Хаус”.

„Землемория”, Урсула Ле Гуин

Като дете заеквах и бях срамежлив, затова по-голяма част от времето си прекарвах, четейки в стаята си. Но имах богато въображение и в съзнанието си имах много за казване. Книгите от поредицата на Ле Гуин са подвиг в изграждането на цял свят. Персонажите са реалистично сложни и нюансирани, точно като всички нас, абсолютно психологически реалистични. След като прочетох поредицата, осъзнах, че искам да дам на другите хора това, което Урсула Ле Гуин даде на мен. Бях на осем години тогава.

„Майстора и Маргарита”, Михаил Булгаков

Трудно ще намерите руснак, който не обича с цялото си сърце тази книга. Тя е урок по писане и когато я прочетох на 23 години, ме накара да реша, че е време аз самият да се захвана с тази дейност. Човек просто знае, ако иска да пише романи, но е нужно и да се дисциплинира. Започнах да пиша части от истории върху парчета хартия, които по-късно се оказаха с основата на четвъртата ми книга.

„Independent People”, Халдоур Лакснес

Тази необикновена книга носи на Лакснес Нобелова награда през 1955 г. Прочетох я преди няколко години, когато се замислях дали не е по-добре да изгубя способностите си. Чудех се дали не съм развил някаква психоза, пишейки страница след страница, за да се издържам. Но тази книга ми напомни, че когато написаното е добро, то очарова като нищо друго и че има благородство в призванието на романиста.

Тези три книги бяха моите учители.

 

 

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …