Начало / Читатели / „Перлите на Ади Ландау“ – възхитителна и въздействаща (ревю)

„Перлите на Ади Ландау“ – възхитителна и въздействаща (ревю)

199409_bМая КАСАБОВА

Възхитителен дебют!

Това беше мисълта, която прекоси съзнанието ми в минутата, в която затворих последната страница на „Перлите на Ади Ландау“ от Соня Тодорова. Въздействащ, изпипан до съвършенство роман, в който се прескачат толкова различни усещания, преплитат се съдби и то по умопомрачителен начин, който може да е вдъхновен единствено и само от реалния живот.
Авторката впечатлява с умението си да разказва за събития, които не само са близки до нея и нейното семейство, но и които са болезнени за много хора.

Историята на чифт перлени обици, който обикаля света, за да се озове накрая поотделно в ръцете на двама души, потомци на онези, за които „Кристалната нощ“ не е просто урок от учебниците по история, а жив и ясен спомен.

Подкрепеният с проучвания и разкази на очевидци роман, въздейства на нивото на съвестта на всеки човек – дали ще постъпиш като повечето или ще подадеш ръка и ще помогнеш? Дали този период от историята е имал своето основание или не, отговорът се крие точно в това, омразата ли е повече или любовта?