Начало / Автори / „Майстора и Маргарита” е вечното ми вдъхновение

„Майстора и Маргарита” е вечното ми вдъхновение

Модерното лице на румънската литература се казва Йоана Първулеску

DSC_3300

Първо впечатлява с усмивката си – а после и с ерудицията. Най-известният румънски писател в наши дни е професор по литература, а заедно с това и преводач. От 2013 г. във визитката й има още едно важно изречение: Носител на наградата за литература на Европейския съюз.

Книгите й обаче са наситени с приключения. Йоана ги сравнява с постройка на няколко етажа. Ако останеш на първия, усещаш само съспенса в романите. Качиш ли се на втория, пред теб се разгръща и друг елемент от сюжета. На третия пък съзираш цялата литературна епоха.

Йоана е влюбена в деветнайсетото столетие, но това ще си проличи и от думите й по-долу. В увлекателността на книгите пък може да се убедите сами, ако разтворите първо наградената „Животът започва в петък”, а после и продължението й „Бъдещето започва в понеделник” (преводът и на двете книги е на Христо Боев). Поемете и вие към епоха, изпълнена с доброта и надежда. Именно това е бабата на нашия век, както весело го определя самата Първулеску. А пък всички знаят, че внуците приличат първо на своите прародители. Дали ще е така и с нашето столетие?

 ДВАТА РОМАНА ДИШАТ ЕДИН ЧРЕЗ ДРУГ

„Може да си ги представим като някаква сграда. Има читатели, които ще останат на първия етаж. Те ще се движат по полицейско-детективската история. Със сигурност ще се намерят и други, които ще искат още. Научих много от авторите от деветнайсети век, които знаят по-добре от сегашните, от Дан Браун например, как да създават напрежение. Що се отнася до Дан Браун, бях доста разочарована, когато го четох, и направо изумена от неспособността му да създава съспенс.

Някой читател обаче може да се качи на втория етаж на тази къща и там ще види едно сравнение между настоящето и миналото. Дан Крецо, героят на книгата, е дошъл от настоящето, но, в интерес на истината, това е според неговите думи, няма никаква информация. Според по-информираните вестникари Дан Крецо може да е дошъл от Америка, сигурно сте чували твърдението, че Америка по това време е един век напред и няма нищо странно в това предвид строителството на небостъргачите още в началото на двайсети век. Те още тогава са били един век напред. Точно тогава Манхатън започва да изгражда футуристичния си вид, който има и сега.”

ОТЗВУКЪТ БЕШЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН

„След първия роман получих изключително голям отзвук от страна на читателите, множество писма, в които ми казваха, че са се идентифицирали с конкретен герой. И аз също имам свой любим герой, който е временно в самия роман. Поставяха ми въпрос дали ще напиша продължение. Бях оставила една малка вратичка в края на първия роман – там се появява един журналист, Павел Мирто, който сам казва, че пише роман на име „Бъдещето започва в понеделник”. Както всъщност се казва и втората книга.”

 КНИГИТЕ МИ СА СВЪРЗАНИ И С БРАМ СТОКЪР

„Не, не харесвам „Дракула”. Но трябва да й отдадем заслуженото. Може би някой си е дал сметка, че 1897 г., когато започва първият ми роман, е годината, в която е написан „Дракула” на Брам Стокър. Но в моята книга Букурещ е един абсолютно цивилизован град – сравнете го например с вампирите при Брам Стокър, няма нищо общо, нали?

В Румъния дойде правнукът на Брам Стокър и каза, че съжалява за това зло, което е направил дядо му, имал намерение да напише нова книга, но ние го посъветвахме да не го прави. Брам Стокър всъщност доведе в Румъния много туристи с творбата си.”

 НАГРАДИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ

„Малки, незабележими езици като нашите по нормален начин не могат да станат известни, една книга, написана на тях, не може да стане прочута. По-лесно е да пишеш много добре на английски език. Може би сте чували това твърдение, че една жена трябва да е два пъти по-добра, за да е равнопоставена на един мъж. Същото е и с малките езици като българския и румънския. Човек, който пише на тях, трябва да е два пъти по-добър, за да бъде четен. Затова много ценя наградата, която получих – наградата за литература на Европейския съюз.”

DSC_3374

 ЛИТЕРАТУРНИТЕ ВДЪХНОВЕНИЯ

„Много обичам „Майстора и Маргарита”. Връщам се към нея доста често и даже я препрочитам на всеки две-три години. Всички книги, които са в нашето съзнание, ни помагат да пишем, те са лабиринтът, в който желаем да се изгубим, както казваше и Борхес.”

 ПРЕДПОЧИТАЙТЕ КНИГИТЕ ПРЕД ФЕЙСБУК

„Наскоро една госпожа ми каза, че няма време за четене, тъй като го прекарва във фейсбук. Това важи и за моите студенти, които трябва да четат доста, но те прекарват времето си понякога повече във фейсбук. Трябва да има метод да бъдат накарани да четат книги, а не фейсбук. Ако зависеше от мен, бих давала домашни работи на тези студенти, например всеки ден да слагат 100-200 снимки във фейсбук. Бих забранила също така книгите. По този начин фейсбук, като всяка домашна работа, би се превърнал в нещо отвратително. А книгите ще са забраненият плод и биха добили много привлекателност.

Със сигурност фейсбук има много предимства, но той не трябва да поглъща времето, което е за книги.”

 В МИНАЛОТО СМЕ ИМАЛИ ПОВЕЧЕ

„В сравнение с хората от деветнайсети век, сме изгубили тези три неща – първото е добрината, второто е вярата в Господа и бъдещето, а третото – склонността да се жертваме за другите.

Практически, наистина много често може да се позоваваме и основаваме на миналото, тъй като бъдещето съдържа неограничени възможности, някои от които може да са и много лоши. Пък и сам Верди е казал, че трябва да се завърнем в миналото, преди да помислим за прогрес.”

DSC_3385

Йоана Първулеску на живо в София видя и Краси Проданов

Снимки: Деница Проданова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

6UPlIYKxZqUR6Xbpgu1JKG0J7UC

Дракула оживява за пореден път на голям екран

Подготвят нов филм по легендарната книга Брам Стокър издава романа си преди 123 години, като …