Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите 10 на Ерика Джонг

Читателски дневник: Любимите 10 на Ерика Джонг

Erica_Jong_-_1977„Страх от летене“, „Страх от умиране“ – книги, с които Ерика Джонг си запази място в сърцата и умовете на милиони читатели по цял свят. Американката е един от флагманите на феминизма и еманципацията на жените в съвременната литература. Брутална на моменти в езика, обичана от Уди Алън, оприличавана на Хенри Милър, Джонг е поредният гост на рубриката ни „Читателски дневник“. Нейните любими 10 книги са включени в проекта на Аарън Хиклин и неговата книжарница само за препоръчани книги One Grand.

„Златната тетрадка“ от Дорис Лесинг

Една жена се бори да напише тетрадка, която съдържа живота й, раздробен на фасети – детството й, политическите й убеждения, любовниците й. за разлика от много популярни през 60-те години книги, които представят „луди домакини“, Лесинг се опитва да събере в едно ума и тялото на жената. Женствеността е възхитителна и прекрасна.

“Memories of a Catholic Girlhood” от Мери МакКарти

Авторката описва идилично детство, прекъснато рано-рано от смъртта на родителите й. тя е отгледана от баба си и дядо си в Сиатъл. Един мемоар, който зарежда с адреналин и те кара да се запиташ: „Кой е моментът, който е променил живота ми и кога наистина започва историята ми?“.

„The Country Girls Trilogy” от Една О‘Брайън

История, която се развива векове. Две малки момичета, католички в Ирландия. Писателка, майка, дъщеря – всичко това е в тази книга. Малко жени са описвали подобни истории през 60-те години. О‘Брайън казва: „Аз съм майката на сновете, които ми носят радост. Аз съм любовница на мъже, които разбиват сърцето ми. Но и ми носят радост.“

„Стъкленият похлупак“ от Силвия Плат

Млада жена, която се срива, докато гони мечтата си да стане редактор на списание. Плат даде възможност на жените да са яростни и направи литература от това. Тя декларира нашите бесове.

“The Diary of Anaïs Nin, Vol. One: 1931-1934” от Анаис Нин

Анаис Нин е жена, която е собственик на сексуалността си. Голям феминист, велика любовница.

„Джейн Еър“ от Шарлот Бронте

Млада жена, която става гувернантка в английско провинциално семейство и се влюбва в господаря на къщата. Тази книга е толкова революционна. Героинята се разкъсва от болка, но е умна и мъдра. Джейн е жена, която търси интелекта си и не се задоволява с това да служи, или да задоволява мъжете.

“Home Before Dark” от Сюзан Чийвър

Прекрасна биография на един баща, написана от неговата дъщеря, открила точно кой е той.

“Cheri and the Last of Cheri” от Колет

Прекрасно написана история за трагична любовна афера.

„История за любов и мрак“ от Амос Оз

Великолепна автобиография на писателя.

„Червената нишка” от Давид Гросман

Роман, който разкрива израелско-арабския конфликт по най-добрия начин, който съм чела.

 

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …