Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите 10 на Лена Дънам

Читателски дневник: Любимите 10 на Лена Дънам

800px-Lena_Dunham_(cropped)„Лена Дънам е избраната! Единствената! Абсолютната!“, казва Кейтлин Моран. От съвсем скоро на българския книжен пазар е един от световните бестселъри и най-добри книги за 2015 г – „Не съм от онези момичета“. Авторката Лена Дънам е може би най-обсъжданата млада актриса в Холивуд. Тя дори се появи наскоро на корицата на „Ролинг стоун“. В дебютната си книга Лена Дънам говори за нещата от живота с искреност, каквато малцина биха си позволили: търсенето на любовта; самотата; наднорменото тегло, заради което се налага да ядеш само здравословна храна; опитите да се докажеш в стая, пълна с два пъти по-възрастни мъже.

Дънам е и поредната участничка в рубриката ни „Читателски дневник“. Нейните любими 10 книги бяха представени от книжарницата „One Grand Books“, която ги публикува на своя сайт.

„Лолита“ от Владимир Набоков

Тази книга е необичайна по много начини. Тя променя в много отношения модерната литература. Набоков използва езика по неповторим начин.

„Minor Characters: A Beat Memoir” от Джойс Джонсън

Спомени за бийт-поколението, които са необичайно разказани – от женска гледна точка.

„Love Poems” от Ники Джовани

Поезията на Ники Джовани е изключително простичка, но пристрастяващо романтична.

„Holidays on Ice” от Дейвид Седарис

Това е перфектната пародия на семейно писмо. С тази книга за пръв път се докоснах до хумористичната литература и разбрах какво мощно оръжие за влияние може да бъде.

„Mating“ от Норман Ръш

Роман за една бяла жена, живееща в Африка. Разкрива расовите, класовите и половите различия с чувство за хумор. Би била добър филм.

„How to Have a Lifestyle” от Куентин Крисп

Ексцеентричен шедьовър, който разкрива как да бъдеш иконоборец. Имам едно подписано за баща ми копие, което нося навсякъде.

„Crazy Salad and Scribble Scribble“ от Нора Ефрон

Нора е пионер на модерната журналистика, която днес смятаме за задължителна.

„Kitchen“ от Банана Йошимото

Перфектно изпипан роман, вкусен, комфортен и простичък.

„Be Here Now“ от Рам Дас

Едновременно радикално четиво и книга за самопомощ. Удивителен поглед на досега на източните религии със западния ум. Освен това е доста психоделична.

„Women“ от Клоуи Колдуел

Секси, секси, секси биографичен роман, който може да превърне всеки в лесбийка, дори само за едно лято.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!