Начало / България / Отбелязваме 140 години от смъртта на Христо Ботев

Отбелязваме 140 години от смъртта на Христо Ботев

Hristo_Botev_monumentДнес, 2 юни в цялата страна ще бъде отдадена почит на поета революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Тази година се навършват 140 години от подвига на Ботевата чета.

Честванията започнаха още вчера със заря проверка във Враца. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие строените роти от военнослужещи, студенти и ученици на централния площад в града.

Днес, по традиция, датираща от 1948 г. в 12.00 ч. ще бъде задействана сиренната система. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната спират за минута на място, за в памет на героите, загинали за свободата на Бългрия.

2 юни, Денят на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 г., когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

Във Враца Ботевите празници ще продължат с всенародно поклонение на връх Околчица. Възстановка на последния бой на Ботевата чета край лобното място на воеводата ще отбележи кръглата годишнина.

В цялата страна ще се проведат чествания за Деня на Ботев и ще бъдат поднесени цветя пред негови паметници.

В Борисовата градина в София ще се състои тържествена церемония пред бюст-паметника на революционера.

В Пловдив, от 17.30 часа в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей в Пловдив ще бъдат обявени наградените  участници в литературния конкурс „Не прощаване с Христо Ботев”, съобщи „Дарик Радио“.  В първото издание на организираната от Читалище „Възраждане 1983”, под егидата на кмета на район „Централен”, община Пловдив – Георги Стаменов, поетична надпревара, вдъхновена и посветена на Ботев, са постъпили над 50 творби на млади автори от София, Пловдив, Стара Загора, Търговище, Благоевград, Свищов, Силистра, Разград, Елхово, Троян.

Председателстваното от поета Иван Странджев жури излъчи призьорите в трите възрастови категории – до 12, до 18 и до 25 години. От първа група това са: Белослава Славова – на 10 години, за „Великият подвиг“ – с първа награда, 9-годишната Сияна Дъковска за „Не прощаване с Христо Ботев“ – второ място, трети е Йордан Йорданов – на 10 г., за  „Начало“.

Първи сред участниците в конкурса от втората категория е Светислав Тодоров – на 14, за  „Последният сън“; втора е 16-годишната Величка Зердашка с „Додето“, трета е авторката на „Духът на Ботев“ Виктория Димитрова (18).

„Гръм удари…“ на Дилиян Манолов (22) е фаворитът в групата на поетите до 25-годишна възраст. Следва го Надя Манджовска (19) с творба, носеща заглавието на конкурса – „Не прощаване с Ботев“. Третата награда е за Ивета Дулова (22) и нейното „Непрощаване“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

640x480_1420468659

171 години от рождението на Христо Ботев

В МЕХАНАТА Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не …