Начало / Без категория / Четенето променя съзнанието ни

Четенето променя съзнанието ни

Пет причини да четеш книги от Краси Проданов

laska

Може да се каже, че книгата е като слънцето – само че вместо тялото сгрява душата. И чудесата започват да се случват…

Първата промяна всъщност е тази, че вече се изразяваме по-добре. Когато прекарваме минимум час дневно в компанията на книга, нашето съзнание започва да се обогатява. В речника ни се появяват нови думи, с лекота се изразяваме пред непознати. Особено важно е четенето за хората, които във всекидневието си правят презентации пред публика. Благодарение на книгите, те стават по-убедителни.

Второто малко чудо е свързано с първото. Смята се, че хората, които четат всеки ден, се изразяват и писмено много по-добре. При това е без значение дали предпочитате художествена литература или мотивационна. Да умеете да водите диалог в писмена форма без грешки е наистина ценно в наше време. С пълна сила това важи за бизнес кореспонденцията, където тактът и подходящата форма са особено важни. Книгите ще ви научат да впечатляватe партньорите си!

А третата промяна, която настъпва с четенето, е освобождаването на мозъка от напрежение. С други думи, книгите ни помагат да си почиваме по-истински. Доказано е, че най-пълноценният релакс е онзи, при който освобождаваме мозъка от напрежението, като му даваме в същото време възможност да научи и нещо ново. Затова потърсете тема, която отдавна ви интригува и освобождавайте в програмата си време за четене. Прибавяйте към слънцето, морето и другите удоволствия на лятото и книга. И ще се освободите от излишното напрежение, и ще установите, че много по-лесно преодолявате стресови ситуации.

DSCN3937

Книгата помага и за по-добра концентрация. Това е четвъртото копче, което натиска във вас, така да се каже. Четящите хора умеят да се съсредоточават по-истински. Съществува теория, че във всеки момент трябва да се занимаваме с едно-единствено нещо, за да сме по-ефективни и експедитивни. Обаче в наше време това на практика е невъзможно. Непрекъснато сме обсадени от задачи.

Благодарение на четенето ние се приучаваме да ориентираме мисловния си поток в една посока. Така че книгата и тук е безценен помощник и отвежда към това да владеем себе си на едно по-дълбоко ниво.

А осъзнаваме ли се истински с книга в ръка, значи сме и по-мъдри. Това е петото колелце, което задвижва книгата. Благодарение на четенето придобиваме по-цялостен поглед към света. Много ситуации, в които преди сме хабели излишно енергия, сега ни оставят безмълвни. Четенето ни помага да реагираме по-спокойно и вместо да се спускаме в излишни спорове, да сме конструктивни.

Но за истинска мъдрост ще трябва да изчетем наистина много, много тънки или дебели томове. Всъщност мъдростта няма как да е самоцел при четенето. Първият импулс да хванем книга в ръка е този да я превърнем в наш приятел, в наш събеседник и изповедник. А тя ни се отблагодарява с тези пет неща – изразяваме се по-добре, пишем по-добре, почиваме си, концентрираме се повече, а в крайна сметка, с нейна помощ и поумняваме.

Нека й благодарим!

Всеки има своите малки ритуали да се чувства добре. Едни от нас обичат разходките, а други – да се срещат с приятели. Книгата също може да се превърне в такъв ритуал. И тя ни зарежда със сила. Прави ни по-работоспособни и креативни.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

210203131619-restricted-02-jeff-bezos-career-unf-1024x708

Книгите са най-атрактивната онлайн стока според Джеф Безос

„Амазон“ е това, което е, благодарение на тях Най-големият онлайн магазин в света от дълго …