Начало / България / Вечер на Цветан Стоянов и Данила Стоянова в „Хеликон България“

Вечер на Цветан Стоянов и Данила Стоянова в „Хеликон България“

199249_bЛитературна вечер в памет на Цветан Стоянов и дъщеря му – Данила Стоянова ще се проведе в столичната книжарница „Хеликон България“ на бул. „Цар Освободител“, 4. Литературоведите и критици Тони Николов, проф. Миглена Николчина и много други, ще се срещнат с любители на поезията и литературата на 8 юни от 18 часа.

Повод за това е излизането на „Геният и неговият наставник“ от Цветан Стоянов и стихосбирката „Спомен за сън“ на Данила Стоянова.

„Геният и неговият наставник“ е уникално събитие в българската следвоенна литературна критика. Публикувана през 1978 г. като незавършен ръкопис, книгата се радва на небивал успех. Тя е написана по неконвенционален начин, като страстно търсене на истината, и би могла да се чете като приключенски роман“, казва Цветан Тодоров за книгата на Стоянов.

Цветан Стоянов е виден български интелектуалец, литературен историк, критик, философ, преводач, писател. Превежда и издава произведения на Шекспир, Суифт, Байрон, Шели, Колридж, Бърнс, Шарлот Бронте, Чарлз Дикенс, Оскар Уайлд, Бърнард Шоу, Джек Лондон, Уолт Уитман, Емили Дикинсън, Киплинг, Стайнбек, Колдуел, Джон Брейн, Харпър Ли и мн. др.

Данила Стоянова пък пише стиховете в „Спомен за сън“ и ги посвещава именно на баща си. За пръв път книгата е публикувана през 1990 година. През 2003 година те са издадени на английски език в Съединените щати в превод на Людмила Попова-Уайтман. През 2011 година едно от нейните стихотворения е поставено на фасадата на сграда в Лайден като част от местния проект Поезия по стените.

1280px-Regen_meer_en_wind_van_Danila_Stoyanova

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 септември – 17 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Холи от Стивън Кинг 3. В …