Начало / България / „Щъркелите и планината“ е вече в книжарниците и на български

„Щъркелите и планината“ е вече в книжарниците и на български

Stork-Mountain-Hardcover-Abagar
Stork-Mountain-Hardcover-Abagar

Мирослав Пенков се завърна на родната литературна сцена – дълго чаканият му дебютен роман „Щъркелите и планината” (ИК „Сиела”) е вече в книжарниците. Книгата, която е писана на английски език, е под редакторското ръководство на Майкъл Ондатджи (автор на „Английският пациент”), а преводът на български е на самия Пенков.

Дебютният сборник на Мирослав Пенков На Изток от Запада (East of the West) постигна голям световен успех за автор с български произход. Дългото очакване за първия му роман вече приключи – след продължителна работа с неговия редактор Майкъл Ондатджи (автор на Английският пациент) Stork Mountain се разпространява по книжарниците на Запад и у нас от края на месец март. По-малко от два месеца по-късно книгата вече може да се прочете и на български език, а преводът на писаната на английски книга Щъркелите и планината е на самия Мирослав Пенков.

Сюжетът проследява завръщането у дома на млад български емигрант, който търси своя дядо, преустановил всякакъв контакт със семейството преди 3 години. След като се озовава в Странджа планина – почти на българо-турската граница и на един хвърлей разстояние от Гърция, героят на Пенков попада в магичния свят на дивна природа, древни нестинарски ритуали, мистериозни черни щъркели и… местно мюсюлманско момиче, в което неусетно се влюбва. Наред с всичко това, отдавна забравени призраци нахлуват обратно в живота му, а стари конфликти застават на неговия път.

Дебютът на Мирослав Пенков на литературната сцена – сборникът На Изток от Запада, издаден в четиринадесет държави – е повече от бляскав. Разказите му, преведени на осемнадесет езика, са отличавани в антологиите Best American Short Stories, PEN/O. Henry Prize Stories, Best American Nonrequired Reading. Носител е на Международната награда за разказ на Би Би Си. Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. Българското издание на първия му роман – Щъркелите и планината, може да се закупи както с меки, така и с твърди корици, чийто художник е Дамян Дамянов.

Дълбок и провокиращ мисълта роман… пламенно вярващ в изкупителната сила на изкуството.”

Бостън Глоуб

Прочетете още

8652873_b

Автентични и зрели разкази

Любина Йорданова, Хеликон Русе Аз съм поредната жертва в дългия списък на очаровани от книгата …