Начало / България / В Нощта на литературата ще се чете от 15 книги

В Нощта на литературата ще се чете от 15 книги

13147514_1186097718070094_183142874271838984_oКрасимир ПРОДАНОВ, радио „Хеликон“

Инициативата възниква в Чехия преди вече десет години

Целта е по нетрадиционен начин да се представи съвременна европейска литература. Сега Нощта на литературата е важна част от културния календар на много страни по целия континент. Включително и у нас…

 

На 11 май ще бъдат представени общо 15 произведения

Известни фигури – музиканти, журналисти и актьори, ще отварят на една и съща страница на всеки половин час от шест вечерта натам. Целта е да обиколите колкото може повече от местата за четене. В брошурата, съпътстваща събитието, има специална страничка за печати. Събирайте ги и накрая може да спечелите подарък.

Самите произведения пък са определени от културните институти и другите организации, които се включват в Нощта на литературата. Австрийското посолство например е избрало Зилке Хаслер и „Гарантирано удоволствие”. Британски съвет се е спрял на „Зовът на кукувицата” от Робърт Галбрейт – псевдоним на Дж. К. Роулинг. Датското посолство насочва вниманието към Хеле Хеле и „При кучетата”.

 

Интересни са също и четящите

Актьорът Веселин Мезеклиев ще разгърне „Във времена на гаснещата светлина” от Ойген Руге. Ще чете и Ицхак Финци – при това от „Пражкото гробище” на Умберто Еко. А Венци Благоев ще се превърне в някой от героите на Марек Шинделка от неговия сборник разкази „Останете с нас”.

 

Ще се чете в цяла Европа

Нощта на литературата открива и специална детска точка, за да усетят и най-малките вдъхновението, което носят книгите. Освен в София ще се чете и в други градове. И в България, пък и в цяла Европа.

 

Прочетете още

noc

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места Всяко нейно издание осветлява …